2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A brit hírszerzés csalta Skóciába Rudolf Hesst

2010. október 27. 11:22 The Daily Mail

Az angol-német szövetség lehetőségét meglobogtatva, egy brit hírszerzési ügynök csalta át 1941-ben a La Manche csatornán Rudolf Hesst, akit ekkor elfogtak, s élete hátra levő részére rács mögé dugtak - derül ki egy most megjelent könyvből.

A brit hírszerzés, az MI6 egyik ügynöke, bizonyos Tancred Borenius csalogatta Nagy-Britanniába Hitler helyettesét, mondván, a királyi családot komolyan foglalkoztatja az angol-német szövetségkötés gondolata. Borenius ezzel hozzájárult a német hadsereg meggyengítéséhez, s egyben a szövetségesek győzelméhez – állítja új könyvében John Harris.

A történész közel két évtizedet kutatott munkája megszületése előtt, s ez alatt az idő alatt számos, a brit hírszerzésben dolgozó ügynök családtagjával került kapcsolatba. A finn gyökerekkel rendelkező Boreniusről szóló, nagy csinnadrattával bejelentett, az év elején napvilágot látott információ is az ügynök fiával, Peterrel készült interjúból derült ki; Peter ekkor elmondta, hogy apja szűkszavú volt a háborús élményeivel kapcsolatban, s csak halálos ágyán beszélt a Hess-ügyről.

Peter Borenius elmondása szerint apját Genfbe küldték, hogy egy harmadik félen keresztül titkos üzenetet kézbesítsen Hess számára, amely a királyi családnak az angol-német szövetségkötésről szóló javaslatát tartalmazta. Hitler titkon mindig is abban bízott, hogy egyszer lepaktálhat Londonnal, majd leigázza a Szovjetuniót.

„Tancred kulcsszerepet játszott ebben, Hitler előtt felcsillant a remény a szövetségkötésre” – mondta Harris, aki szerint Hess duplacsavarra gyanakodott, s egyáltalán nem akart kiegyezni az angolokkal, a látogatástól pedig inkább a kormány bukását várta. „Meg akarta dönteni Churchill hatalmát, akinek helyébe egy nácibarát politikust képzelt” – így a történész.

Harris szerint kutatása a modern hadtörténet egyik legfontosabb felfedezésére világít rá. „Erre keresték a választ az emberek már a negyvenes évektől kezdve. A kutatás megerősíti, hogy Tancred Borenius fontos szerepet játszott a háború megnyerésében. Nélküle Nagy-Britannia és Európa nagy része ma németül beszélne” – tette hozzá.

Hess 1941 májusában egyedül repült Skóciába, hogy az angolokkal való békekötésről tárgyaljon, majd miután repülőgépéből kifogyott az üzemanyag, ejtőernyővel kiugrott, a szövetségesek pedig Glasgow mellett elfogták. Hesst a londoni Towerbe zárták, majd a háború után Németországba, a spandaui börtönbe szállították, ahol 1987-ben, 93 évesen, máig tisztázatlan körülmények között (valószínűleg öngyilkos lett) halt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár