2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római kori sztrádát tárnak fel Bulgáriában

2010. szeptember 22. 09:44 MTI

Római kori "gyorsforgalmi" utat és erődöt tárnak fel a Bolgár Nemzeti Múzeum régészei a Balkán-hegységben, Trojan várostól 12 kilométerre északra.

Szosztra megépítését az erődben talált felirat tanúsága szerint Antoninus Pius császár rendelte el i.sz. 147-ben, s valószínűleg "postakocsi-állomásként" működött az ókori hadiút mentén. A régészek feltárták a Szosztra-erőd legkorábbi, 2 méter vastagságú kőfalát, amelyet az i.sz. 2. században itt állomásozó ezerfős katonai egység (cohors) katonái emeltek. Megtalálták az erődöt körülvevő árkot, amely 2 méter mély és 5 méter széles.

A hatalmas kőlapokkal kikövezett római út 7 méter széles, a Bulgária területén valaha feltárt római utak közül ez maradt fenn a legjobb állapotban. A bolgár régészek az ókor "gyorsforgalmi" útjának nevezték el.

A Balkán-hegységen keresztül vezető hadiút az Ulpia Oescus Duna-parti római várost kötötte össze Philippopolis-szal (mai Plovdivval). Az út kulcsfontosságú az i.sz. 4. században a Római Birodalom számára, mivel a balkáni területeit a Dunától északra fekvő provinciáival kötötte össze. Itt épült meg Nagy Konstantin római császár utasítására az ókori idők legnagyobb hídja, amely 2,5 kilométer hosszú és 6 méter széles volt, s i.sz. 328 és 355 között létezett. A következő híd a Duna alsó szakaszán majd 1600 évvel később, 1954-ben épült meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár