2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kártya és reformkor: kiállítás Győrben

2010. szeptember 9. 09:51

Egy győri polgárcsalád a reformkorból: az Ungerek címmel nyílik kiállítás Győrben: a Xántus János Múzeumban egy hónapon át megtekinthető tárlat egy kártyakészítő família emlékein keresztül mutatja be egykori életüket.

A 19. század elején telepedett le Győrött a soproni Unger-család, amelynek tagjai két nemzedéken át kártyakészítéssel foglalkoztak. Id. Unger Mátyás (1789-1862) és ifj. Unger Mátyás (1824-1878) egy évszázados hagyományokkal rendelkező mesterség képviselői voltak: műhelyükben a kártyakészítés minden fázisát maguk végezték, a kártyapapír előkészítésétől a nyomtatáson át a lapok kifestéséig. Különböző fajta – soproni képes kártya, tarokk, csitt (whist), trappola – és minőségű kártyáikat nemcsak Győrött, hanem még a pesti vásárokon is árulták.

A kiállítás anyaga megismertet az Unger-család történetével, valamint a korabeli leírások, ábrázolások, és a műhely nyomódúcainak segítségével bepillantást enged a kártyagyártás mesterségének titkaiba is.

A kártya és a kártyázás győri kultúrtörténetéből is ízelítőt kapunk: Hans Bock bécsi mester könyv kötéstáblából előkerült 16. századi lapjai igazi ritkaságok, miként – igaz, kicsit másként – az a kártyalap is, amelyet egy 1775-ös tanúkihallgatási jegyzőkönyvhöz mellékeltek bizonyíték gyanánt. S azt is megtudhatjuk, hogy a reformkor nemzeti szelleme miként alakította át a hagyományos kártyaképeket.

Az Unger-család ifjabb nemzedékéhez tartozó Alajos (1814-1848) művészi pályára lépett s a bécsi képzőművészeti akadémián folytatott tanulmányokat. Olyan neves mesterek oktatták, mint Leopold Kupelwieser, akinek hatása a Szentcsaládot ábrázoló festményén is leolvasható.

Az akadémiai évei alatt készült tanulmányrajzai bepillantást engednek a nagynevű intézmény oktatási rendszerébe, s megtudhatjuk miért rajzoltak a korabeli művésznövendékek annyi antik szobrot s miért nincs modellrajzaik között egyetlen női akt sem. A családjáról festett bensőséges csoportportrén pedig igazi biedermeier alkotás, amelyről – immáron másfél évszázad távlatából – derék győri polgárok tekintenek ránk.

Helyszín: Xántus János Múzeum, Győr (Széchenyi tér 5.)

Megtekinthető: 2010. szeptember 9. – október 10.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár