2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A hazai régészet atyja alapította a győri múzeumot

2009. május 19. 13:05 MTI

Megemlékezésekkel, valamint a közgyűjtemény történetét, illetve képző- és iparművészeti gyűjteményének legszebb darabjait bemutató kiállításokkal ünnepelte a Xántus János Múzeum fennállásának 150. évfordulóját hétfőn Győrött.

A jubileumi ünnepségen megemlékeztek Rómer Flóris Szent Benedek-rendi tanárról, ugyanis a győri bencés gimnázium pedagógusának nevéhez fűződik a tervszerű, rendszeres kutatás megindítása és a múzeum létrehozásának gondolata a Rába-parti városban.

Kara Ákos, a Győr-Moson-Sopron megyei Közgyűlés alelnöke ünnepi köszöntőjében emlékeztetett: Rómer Flóris tevékenységének köszönhetően a gimnáziumot jelölte ki az illetékes hatóság a környékbeli régiségek gyűjtőhelyéül 1859-ben, s rendeletben utasította a községeket, hogy az előkerült régiségeket a bencés gimnáziumba szállítsák. Ezzel a rendelkezéssel - a vidéki múzeumok sorában elsőként - hivatalosan is megtörtént a győri múzeum megalapítása.



A gyűjtemény kezdetben több mint 3000 állat- és növénypreparátumból, ezernél is több ásványból, félszáz római régiségből és csaknem 1300 különféle pénzből állt. A nyilvánosság ezeket az értékeket 1860 tavaszán tekinthette meg először; néhány nap alatt több ezer látogató volt kíváncsi a kollekcióra. Az egykori Rómer-féle múzeum jogutódjában, az 1949-ben létrejött Xántus János Múzeumban hétfőtől kiállítás ad áttekintést a művelődési intézmény elmúlt másfél évszázadának történetéről. A képző- és iparművészeti gyűjtemény legszebb darabjait ugyancsak hétfőtől láthatják az érdeklődők időszaki tárlat keretében.

Az ünnepségen adták át Kiss Melindának, a soproni múzeum művészettörténészének a Barkóczi-díjat szakmai munkássága elismeréséül. Az alapítványt néhai Barkóczi Péterné 1989-ben tette a tudományos tevékenységet végző múzeumi szakemberek munkájának elismerésére, ösztönzésére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár