2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bozontos szemöldökök Bécsben

2010. augusztus 31. 18:20 MTI

Átfogó kiállítás látható Frida Kahlo műveiből szeptember 1-jétől Bécsben, a Kunstforumban. Az ötven olajfestményt és rajzot felvonultató retrospektív tárlat - amely előzőleg nagy sikert aratott Berlinben - először mutatja be Ausztriában a mexikói festőnő életművét.

A tárlat nem csak Ausztriában, de Európában is ritkaságszámba megy. Frida Kahlo mindössze százötven festményt alkotott, s a képek mintegy harmadának a holléte ismeretlen. A többi nagyrészt mexikói és egyesült államokbeli magántulajdonban van, európai köz- és magángyűjtemények csak keveset őriznek belőlük.

A tárlaton együtt láthatók a két legnagyobb Kahlo-gyűjtemény, a mexikói Dolores Olmedo Patino Múzeum, valamint a Jacques és Natasha Gelman Gyűjtemény darabjai. A kiállítás középpontjában az életmű életrajzi vonatkozása és Kahlo híres önarcképei mellett késői korszakának szürrealista képei állnak. A kiállítás egyik különlegessége egy sokáig eltűntnek vélt festmény, az Önarckép egy napraforgó közepében című alkotás, amelyet Berlin után Bécsben láthat másodszor a nagyközönség. A kép 1954-ben, Frida Kahlo halálának évében készült, ezt tartják a festőnő utolsó művének.

Frida Kahlo életművének darabjait a róla készült fotók egészítik ki. A fényképek között olyan híres darabok vannak, mint a Nickolas Muray amerikai fotográfus készítette portré, de olyanok is, amelyeket eddig még nem mutattak be a nyilvánosság előtt. Szintén először látható az a gerincmerevítő, amelyet sérült gerince miatt hordott Frida Kahlo.

Frida Kahlo (1907-1954) a modern festészet legnépszerűbb alkotói közé tartozik és hazája egyik legismertebb művésze. Életművében a szenvedés, a szexualitás és a nőiség témái uralkodnak. 1925-ben, egy, a későbbi életére nézve meghatározó súlyos buszbaleset után kezdett el festeni, ágyhoz kötött betegként. A harmincas évek végén már sikeres, befutott művész legalább annyira ismert kérlelhetetlenül őszinte, néha már botrányos stílusáról, mint önéletrajzi ihletésű, testi szenvedéseit és sűrű életének fordulatait feldolgozó munkáiról.

A kiállítás december 5-ig látható a Bank Austria Kunstforumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár