2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lenyűgöző Frida Kahlo-kiállítás nyílik Berlinben

2010. március 2. 11:30 MTI

A Németországban valaha volt legjelentősebb kiállítással várja a berlini Martin Gropius Bau Frida Kahlo rajongóit, akik április 30-tól a mexikói művész több mint 150 festményét és rajzát tekinthetik meg.

"A képek felkutatása igazán kalandos volt" - mondta Helga Prignitz-Poda, a berlini intézmény kurátora, aki három éven át vadászott Frida Kahlo festményeire. A mexikói festő munkái az utóbbi években igen értékesek lettek, így gyakran cserélnek gazdát, ez pedig még inkább megnehezítette a képek felsorakoztatását.

A kiállításról szólva Gereon Sievernich elmondta: megkísérlik a látogatók számára legalább egy kicsit felfedni a képet titkát. A kiállítás ennek megfelelően több részből áll, az egyikben például azok az alkotások lesznek láthatók, amelyeken a művész a fiatalság, az egészség, az önállóság és az ön kifejezés iránti vágyait festette meg. A tárlaton átfogó fotósorozatok is helyet kapnak, a felvételek Kahlo családjától és barátaitól származnak, és a festő unokahúga kezeli őket.

A látogatók érdeklődésére mindenek előtt két különösen érdekes, korábban eltűntnek hitt kép tarthat számot. Az egyiken a festő első jegyese látható, a másik pedig utolsó önarcképe, amely 1954-ben készült. Előbbit a férfi halála után a művésznő újságpapírba csomagolta, és később ruhásszekrényében találták meg. Utóbbival pedig nem volt kibékülve, ezért eldobta. Az önarcképet egy férfi halászta ki a szeméttárolóból, aztán csak évtizedek múltán mutatta meg egy szakértőnek.

A kiállítás Berlinben augusztus 9-ig látható, majd Bécsben szeptember 1. és december 5. között tekinthetik meg az érdeklődők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár