2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megszámolták Prága tornyait

2010. augusztus 17. 11:07 MTI

Hány tornya is van a valóságban a "városok anyjának", a "száztornyú" Prágának? Ezt a kérdést tette fel a Prágai Információs Szolgálat (PIS), amely a Moldva-parti cseh metropolisz iránt érdeklődőknek nyújt tájékoztatást és szolgáltatásokat évtizedek óta. A közelmúltban mozgósította munkatársait és a szakértőket, hogy átfogó felmérés keretében számolják meg, hány torony is van Prágában.

A felmérés eredménye szerint a tornyok száma 500 körül mozog. Ha azonban ehhez hozzáadják az egykori polgári házak jellegzetes kisebb tornyait, akkor a szám ezerre emelkedik. Ez is jelzi, hogy a prágai tornyok száma alapvetően attól függ, milyen kritériumok szerint számolják össze őket. Ha a kisebb házak tornyait is beszámítják, akkor az eredmény több ezerre is rúghat.

A tornyok számát legpontosabban a magasból lehet meghatározni. Ezt a felmérést a városközpontban végezték el. A mintegy három kilométer átmérőjű körben összesen 120 fontosnak ítélt tornyot számoltak össze. A kisebb tornyokat nem számolták. Ha a házak és a templomok kisebb tornyait is számításba vették volna, akkor az eredmény többszöröse lett volna ennek a számnak.

Prága látképe számára elsősorban a vár, a történelmi Hradzsin tornyai a meghatározóak. Ezt a képet a csehek és külföldiek jelentős része is nagyon jól ismeri. A városképben szintén kiemelkedő jelentőségűek és jellegzetesek a Károly híd két hídfőjénél álló őrtornyok, valamint a régi és az új városháza tornyai. A régi városháza tornyán látható a világszerte ismert, Prága egyik legnagyobb attrakciójának számító Orloj toronyóra.

A Moldva-parti metropolisz mindennapjai számára az elmúlt századokban rendkívül fontosak voltak a víztornyok. Mára több tucatnyi maradt fenn. A folyóparton állók közül a kisoldali, az óvárosi, illetve a sítkovi víztorony ma nevezetes idegenforgalmi látványosság. Külön téma a jezsuita szerzetesrend csehországi központjának számító Klementinum épületegyüttes fő tornya, amely régen csillagászati célokra szolgált, és Prága időjárását ma ott mérik. Szintén csillagászati megfigyelőközpontként működött a vasúti főpályaudvar egyik tornya is.

A modern kor sem maradt le. A 19. század végén épült a Petríni kilátótorony, amely a párizsi Eiffel-torony kicsinyített mása. A 20. század végének sokat vitatott építészeti remekműve a zizkovi tévétorony, amely a maga 216 méterével Csehország legmagasabb építménye. Ebben a toronyban van Prága legmagasabban - 63 méteren - lévő vendéglője. Az összes többi híres prágai torony eltörpül mellette. A hradzsini Szent Vitus székesegyház tornya például csak 96,5 méter.

Történelmi dokumentumokban, irodalomban a "száztornyú Prága" kifejezés első ízben a 19. század elején jelent meg. Bernardo Bolzano matematikus csupán a templomtornyokat számolva - mégpedig a mainál jóval kisebb, valóban történelmi Prágában - 103-ig jutott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár