2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Éles vita egy villamosmegálló nevéről

2010. május 11. 16:59 MTI

Átkeresztelni vagy sem? Erről vitáznak az utóbbi hetekben a prágaiak a történelmi Kisoldal Karmelitská utcájában lévő Hellichova villamosmegálló mai elnevezésével kapcsolatban.

A városi képviselőtestület ugyanis azt javasolja, hogy a megállót kereszteljék át A prágai Jézuskánál (U prazského Jezulátka) névre, tekintettel a közeli Győzedelmes Boldogasszony templomában lévő nevezetes viaszszoborra, amely a cseh főváros egyik legvonzóbb idegenforgalmi látványossága. "Évente ezrek látogatják meg a templomot, hogy láthassák a szobrot. A megálló új neve nagyon jó támpont lehetne a hely keresésekor" - érvelt Filip Dvorák, a prágai belvárosi kerület polgármestere. Szerinte a hatóságok rengeteg kérést kapnak, hogy lépjenek már az ügyben. "A Hellichova név közismert és elfogadott, nem látjuk értelmét a változtatásnak" - reagált Michal Zimánek, a Régi Prágáért klub egyik képviselője.

Josef Vojtech Hellich, a villamosmegálló névadója népszerű 19. századbeli cseh festő volt. Majdnem félszáz oltárképe ismert szerte Csehországban. A Prágai Jézuska egy Spanyolországból származó 16. századi viaszszobor, amely a 17. század elején került a templom birtokába. A szobrot naponta átöltöztetik. Különösen nagy híre és tekintélye van Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban és Latin-Amerikában. A Jézuskát tavaly szeptemberi prágai látogatása során XVI. Benedek pápa is megtekintette, és új ruhát hozott neki. A magyarok számára külön érdekesség, hogy a szobor fölött a falon a történelmi magyar címer is látható.

A Prazsky Deník című prágai napilapban és más újságokban tucatnyi pro és kontra érv jelent meg, ahogy az ilyen esetekben természetes. A prágai közlekedési vállalat, amelynek jogában áll a busz-, villamos- és metróállomások nevének megváltoztatása, egyelőre nyilvánosan nem reagált a vitára, amely egyébként nem előzmények nélküli a cseh fővárosban.

Nem egészen egy évtizede hasonló vita zajlott le a külvárosi Liben kerületben álló Palmovka metró-, villamos- és buszmegállóról is, amelyet néhány régi ház lebontásával és egy-két régi utca megszüntetésével alakítottak ki.

A lebontott házak egyikében lakott ugyanis évtizedekig Bohumil Hrabal (1914-1997), a Magyarországon is jól ismert és nagyon népszerű cseh író. Az író népes csehországi olvasótábora azt javasolta, hogy a megállót nevezzék el Hrabalról. A kezdeményezés nem talált meghallgatásra, végül megmaradt a régi Palmovka név. A metróbejárat melletti falon azonban később megjelent egy hatalmas Hrabal kép, mellette házának ablakaival és a macskájával, arra utalva, hogy az író a közelben lakott. A "Hrabal-fal" azóta újabb turista attrakció lett, és ma már számos útikönyv említi.

A prágai utcák, terek neveit tömegesen legutóbb a kilencvenes évek elején változtatták meg, amikor eltávolították a a szocialista rendszerbeli jelöléseket és visszahozták a régebbi neveket. Ma már ritka az "átkeresztelés".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár