2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

New Yorkba robog Tutanhamon harci szekere

2010. július 27. 08:42 MTI, Discovery News

A harci szekér, amelyet Tutanhamon használt több mint 3300 évvel ezelőtt, jövő héttől New Yorkban lesz látható.

"Ez az első alkalom, hogy a harci szekér elhagyja Egyiptom földjét. Ahogy egyre többet és többet tudunk meg Tutanhamon haláláról, rájöhetünk, hogy ez a harci szekér fontos szerepet játszik abban a kirakós játékban, amelyet évtizedek óta próbálunk megoldani" - hangsúlyozta Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője, aki szerint a harci szekér szerdán indul útnak.

Egyiptom "főrégészének" hétfői nyilatkozata szerint előfordulhat, hogy Tutanhamon erről a harci kocsiról eshetett le egy vadászat alkalmával, s e baleset vezetett végül a fáraó korai, 18-19 éves korában bekövetkezett halálához. "A New Yorkiak életében egyszeri alkalom, hogy megtekintsék azt a tárgyat, amely ily végzetes szerepet játszott az ifjú uralkodó életében" - emelte ki Záhi Havvász.

A Tutanhamon végső nyughelyét 1922-ben felfedező Howard Carter a harci szekeret a sírkamra előterének délkeleti csücskében találta három másik harci szekérrel egyetemben. A brit régész könnyű szerkezetűként írta le a harci szekeret, amelynek igencsak elhasználódtak az abroncsai, mintha rendkívül sokat használták volna vadászatkor vagy gyakorlatozásra. A harci szekérnek még áprilisban meg kellett volna érkeznie a New York-i kiállításra, ám az izlandi vulkánkitörés és hamufelhő miatti légtérzárlat okán útját elhalasztották. Azt nem lehet tudni, hogy miért vett további néhány hónapot igénybe, míg megszervezték a szállítást.

A tárlaton egyébként 130 óegyiptomi műtárgy szerepel, köztük félszáznál is több származik Tutanhamon sírkamrájából. A kiállítási tárgyak között van az a színezett üveg- és féldrágakő-berakásokkal díszített aranydiadém, amely a múmia fején volt Tutanhamon sírjának felfedezésekor. A tárlat megismerteti a látogatókat azokkal az új adatokkal is, amelyeket az ifjú fáraó életéről és haláláról, valamint felmenőiről nyertek a legutóbbi DNS- és CT-vizsgálatok során, beleértve, hogy az uralkodó súlyos maláriában szenvedett és halála előtt nem sokkal lábtörést szenvedett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár