2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Időutazás Siófokra, gőzmozdonnyal

2010. július 27. 08:22

Augusztus 5-én néhány napra Siófokra költözik az elmúlt század különleges, békebeli hangulata. 2010-ben második alkalommal rendezik meg Siófokon az Osztrák-Magyar Monarchia kultúráját megidéző Stefánia Fesztivált. A budapesti Nyugati pályaudvarról induló nosztalgiavonaton az érdeklődők a rendezvény névadójával, Stefánia hercegnővel és korabeli ruhás kíséretével utazhatnak a fesztiválra.

Augusztus 5-én, csütörtökön egy szerepjáték segítségével megelevenedik a történelem, amikor Stefánia hercegnő gőzmozdony vontatású vonattal a begördül a siófoki vasútállomásra, a róla elnevezett fesztivál nyitóünnepségére. Egy korabeli leírást felidézve fehér ruhás gyerekek köszöntik a főhercegnőt, akit kenyérrel és sóval kínálnak meg. A sokszínű menet a megnyitó után díszes hintókkal, és veterán autókkal vonul végig a hajóállomásig. Itt pedig a részvevők nosztalgiahajóról csodálhatják meg a balatoni panorámát, vagy részt vehetnek a Monarchia bálon.

A nosztalgiavonat a budapesti Nyugati pályaudvarról indul 12.30-kor. Az utasok fényképet készíthetnek a korhű ruhában megjelenő Stefánia hercegnővel, valamint a külön az erre az alkalomra kialakított menüből is fogyaszthatnak. A három napos fesztivál ezen kívül számos érdekes és múlt századot idéző programot kínál az ide érkezőknek.

Stefánia belga királyi hercegnő (Stephanie Clotilde Luise Hermine Marie Charlotte van België) a boldogtalan sorsú Rudolf koronaherceg hitvese volt, korai megözvegyülése után Lónyay Elemér grófhoz ment feleségül. A hercegnő nagyon szerette hazánkat, a magyar konyhát és a Balatont, innen ered a siófoki fesztivál elnevezése is. Stefániához fűződik az Európában egyedülálló magyar védőnői szolgálat kialakítása, 1915-ben ugyanis névadója és védnöke lett az Anyák és Csecsemők védelmére alakult Országos Stefánia Szövetségnek.

Stefániát Götz Anna színésznő alakítja. A város történelmének prominens személyiségeit, Jókai Mórt Juhász György, Rejtő Jenőt Gieler Csaba, Kálmán Imrét Háda János színész, Krúdy Gyulát Albert Péter, Karinthy Frigyest Miklósi Ferenc formálja meg, a ceremónia-mestert pedig Arany Tamás játssza majd. A Siófokhoz köthető korabeli személyiségek a fesztivál ideje alatt többször is feltűnnek a városban. Bárki kezet rázhat velük, akár közös fényképet is készíthet.

A Stefánia vonat minden darabja eredi. A szerelvényt húzó 24-es gőzmozdony a magyar vaspályák talán legismertebb gőzmozdonya, amely 1924-től a 60-as évekig meghatározta a hazai vasúti közlekedést. A népszerű mozdony több műtárgy, és irodalmi alkotás ihletője is egyben.

Ha valaki vonatozását hajókirándulással szeretné kiegészíteni, vagy aktív szórakozást kedveli, akkor érdemes kipróbálni a MÁV-START Zrt. és a Balatoni Hajózási Zrt. közös Balaton Mix napijegyét. A kedvezményes jegyek meghatározott időszakban díjmentes utazásra válthatók be a Balaton körüli vasútvonalakon és a tavat átszelő hajójáratokon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár