2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pénzzel rendezték a náci festményrablási vitát

2010. július 21. 17:28 MTI

A bécsi Leopold Múzeum peren kívül 19 millió dollárral (4,24 milliárd forint) rendezett egy Egon Schiele-festménnyel kapcsolatos második világháborús festményrablási vitát.

Schiele 1912-ben készült Wally arcképe című festményét a New York-i ügyészség álláspontja szerint a nácik erőszakkal vették el zsidó tulajdonosától, Lea Bondi-Jaraytól a második világháború alatt. A kép 1954-ben került a Leopold Múzeumhoz, az intézmény állítása szerint legálisan.

Az évtizedek óta tartó vita újabb fordulatot vett, amikor a festményt a bécsi múzeum 1997-ben kölcsönadta a New York-i Modern Művészetek Múzeumának, az amerikai állam pedig az eredet jogi aggályaira hivatkozva hamarosan lefoglalta azt. Az ezt követő, 12 éven át tartó jogi procedúra során különböző bírók már több mint háromszor ítéltek úgy, hogy a festményt ellentételezés nélkül vissza kell szolgáltatni az osztrák múzeumnak.

A mostani megállapodás értelmében a festmény visszakerülhet a Leopold Múzeumba, a küszöbön álló per pedig elmarad. A festményt hazatérése előtt három hétig ki kell állítani a manhattani Zsidó Örökség Múzeumában. A 19 millió dollár Lea Bondi-Jaray hagyatékát gyarapítja.

Preet Bharara amerikai ügyvéd szerint az amerikai kormány, Bondi-Jaray hagyatékának képviselői és a Leopold Múzeum között született megállapodás "újabb kis lépést jelent a második világháború alatt tulajdon ellen elkövetett bűncselekmények áldozatainak való igazságszolgáltatásban".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár