2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Festmények visszaszolgáltatását javasolták egy neves osztrák múzeumnak

2010. július 13. 14:42 MTI

Négy festmény, köztük egy Schiele-kép visszaszolgáltatását javasolta egy szakértői bizottság a Leopold Múzeumnak, Ausztria legnagyobb modern művészeti múzeumának.

A testület megállapította, hogy a négy kép jogsértő módon került ki eredeti tulajdonosaik birtokából a náci rezsim alatt, ezért a tulajdonosok örököseit illetik meg a műtárgyak. A bizottságot az osztrák kulturális minisztérium hozta létre az 1998-as restitúciós törvény alapján azzal a céllal, hogy segítse a nácizmus idején kisajátított, illetve elrabolt műtárgyak jogi helyzetének tisztázását. Működésének eredményeként eddig tízezer tárgyat kaptak vissza az eredeti tulajdonosok vagy leszármazottaik.

Claudia Schmied kulturális miniszter a négy képet illetően úgy nyilatkozott: bár a magánalapítványként működő múzeumra nem vonatkozik az osztrák jóvátételi törvény, ő maga abból indul ki, hogy a Leopold Múzeum "megteszi a megfelelő lépéseket". A múzeum vezetése úgy fogalmazott: "tudomásul vették" a jelentés tartalmát, s "igazságos és tisztességes megoldásra" törekszenek.

Egon Schiele Házak a tengernél című alkotását Jenny Steiner műgyűjtőtől kobozták el az 1930-as évek végén, gyűjteményének több más darabjával együtt. 1941-ben egy árverésen Josefine Ernst vásárolta meg, az ő fiától vette meg 1965-ben Rudolf Leopold gyűjtő, a múzeum alapítója. A másik három festmény Anton Romako alkotása, Oscar Reichel gyűjteményébe tartoztak. Bár nem lehet megállapítani, hogy elkobozták-e tőle a festményeket vagy sem, Reichel zsidó lévén a náci üldöztetés áldozata volt és emiatt kellett megválnia a képtől - mondta ki a bizottság.

A június végén 85 évesen elhunyt Rudolf Leopold Ausztria legjelentősebb műgyűjtője volt. Az ő gyűjteményéből létrehozott Leopold Múzeumban található a világ legnagyobb Egon Schiele-gyűjteménye, de kiemelkedik a Klimt- és a Kokoschka-kollekció is.

Az évek során Leopoldot újra és újra megvádolták azzal, hogy a zsidóktól árjásítás címén elorzott műalkotásokat is birtokol, s számos visszaszolgáltatási igénnyel szembesült. Az egyik legismertebb ilyen pernek Schiele Wally című festménye a tárgya. A képet 1997-ben New Yorkban lefoglalták a felperes beadványa nyomán, amikor éppen egy kiállításra szállította oda a múzeum. A festmény azóta is New Yorkban van, a tárgyalás július végére van kitűzve.

Az osztrák szakértői bizottság előtt van többek között Jan Vermeer egyik leghíresebb alkotásának az ügye is. A művész műtermében című képet a Czernin család követeli vissza az osztrák államtól immár évtizedek óta. A Műterem, illetve A festészet allegóriája címen is ismert olajfestmény a 17. századi holland mester késői remekműve, a bécsi Szépművészeti Múzeum állandó kiállításának egyik legbecsesebb darabja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár