2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori piactér Egerben

2010. július 14. 14:37 MTI

Középkori piactérré alakul csütörtöktől Eger központja, a Dobó tér. A vasárnapig tartó fesztiválon színes, a középkort idéző kulturális és gasztronómiai programokkal várják a látogatókat - közölte a szervező Egri Művészetek Háza ügyvezetője. A piactéren mutatványosok, vásári komédiások, erőművészek, kikiáltók, jósok, regősök és udvari táncosok bemutatóit láthatja a közönség. A többi között rövid színi előadások engednek majd bepillantást a lovagvilág mindennapjaiba.

Pataki Zsuzsa elmondta, hogy tíz történelmi hagyományőrző egyesület, illetve lovagrend a középkor különböző táncaival, zenéjével, fegyverviselési és bajvívási szokásaival, viselettörténetével röpíti vissza a múltba a közönséget. A forgatagot míves vásár színesíti, ahol színvonalas, hagyományhű kézműves termékekkel várják a közönséget.

A vásár fogadójában középkori ételeket és italokat kóstolhatnak majd a vendégek. A menün a többi között szerepel káposztás paszulyleves savanyúan, mézes kappan héjába sült pityókával, szopós malac nyárson sütve, serrel locsolgatva, krumplis-túrós lepény és főtt tengeri. Az asztalokon citromos vizes kézmosó tálakban moshatják meg a kezüket a vendégek, akik az ételt középkoriasan, kézzel fogyaszthatják.

Ugyanakkor a legifjabb korosztály számára Aprókfalva tartogat számos meglepetést: középkori játékok, különleges, színes díszletek és eszközök között feledkezhetnek bele a gyerekek a történelmi hangulatba. Olyan játékok várják a kis látogatókat, mint a karos hinta vagy a fából épített játékpálya, illetve a korszaknak megfelelő mozgásos játékok: apródképzők, játszóházak, kézműves foglalkozások természetes anyagokkal, ősi technikákkal.

A program csütörtökön 12 órakor a kapunyitással veszi kezdetét, majd régizenei együttesek, a lovagi hagyományokat felelevenítő csoportok, vásári komédiások és zászlóforgatók bemutatója következik. A hivatalos megnyitóra 18 órakor kerül sor, majd a résztvevők felvonulnak a várba. A fesztivált ez alkalommal a vendég Debrecen híres virágkarneváljának két kocsija, a Szent Korona, illetve a Gyevi bíró című kompozíció színesíti.

A pénteki nap különleges eseménye Sass Sylvia koncertje a Minorita templomban. Azt est vendége Thierry Pillon énekművész, zongorán kísér Harazdy Miklós zongoraművész. A szombati nap csúcspontja az Irish Dance and Catherine Gallagher együttes ír táncshowja, illetve nem sokkal éjfél előtt boszorkányt égetnek a Nánai Solymos Vitézek. Vasárnap kerül sor a Pannon Várszínház előadásában a Kinizsi Pál című musical bemutatójára, az előadás rendezője Vándorfi László - ismertette a programot Pataki Zsuzsa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár