2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Angolszász archívumot indítottak Oxfordban

2010. július 14. 10:05 The Guardian

Közösségi alapú online könyvtárat indítottak az Oxfordi Egyetem szakemberei: a Project Woruldhordban a nagyközönség közreműködésével gyűjtik az óangol és az angolszász múlt emlékeit.

A projekt elindítását a nagyközönség tavalyi lelkesedése indokolta: felfedezése után mindenki a staffordshire-i lelet, illetve az angolszász korszak után érdeklődött az intézménynél. A Woruldhord (világkincs) projektben ezért az egyetem szakemberei azt kérik, hogy bárki, aki ismer óangol vagy angolszászok vonatkozású történetet, verset, írást, művészeti emléket vagy épp dalokat, azt ossza meg mindenkivel az oldalon.

Az egyetem emellett minden angolszássz szöveget, képet és a korszak épületeiről és emlékműveiről készített videót közzétesz majd, fordítással is ellátva, pluszban pedig a hagyományőrzők munkásságát bemutató anyagokat is elérhetővé teszik.

Az online archívum lesz az első komoly projekt a korszakkal és annak kutatás- és értelmezéstörténetével kapcsolatban, ezért a történészek, régészek és művészettörténészek mellett a nagyközönség véleményére is nagyon kíváncsiak. A szervezők reményei szerint az így kialakuló archívum nagyon komoly segítség lehet majd az oktatásban is.

Az archívum egyelőre nem túl gazdag: a blogban közzétett bejegyzések azonban mindenkit a tartalom bővítésére buzdítanak. Az első szakasz október 14-én, a hastingsi csata, és az angolszász uralom végének napján zárul, amikor összegzik majd a beérkezett anyagokat. Ennek végeztével az archívum ingyenes, és szabadon kutatható lesz majd mindenki számára.

Az Egyetemnek nem ez az első hasonló vállalkozása: tavaly az első világháborúval kapcsolatban indítottak hasonló gyűjtést.

Woruldhord

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár