2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megmentenék a felszabadított rabszolga olajportréját

2010. július 8. 13:27 The Guardian, MTI

A 18. században készült, egy felszabadított rabszolgát elsőként megörökítő olajportré megvásárlásához hiányzó 100 ezer font (34 millió forint) előteremtésére kezdett adománygyűjtésbe a londoni National Portrait Gallery.

A Christie's aukciósház tavaly decemberben 555 ezer fontért (189 millió forintért) adta el az 1701 és 1773 között élt Ayuba Suleiman Diallót ábrázoló festményt. A galéria elővásárlási joga augusztus 25-én jár le, a vételár jelentős részét - különböző forrásokból - korábban sikerült előteremteni, már "csak" 100 ezer fontra lenne szükség ahhoz, hogy a kép továbbra is a galériában maradhasson.

A festmény egy gambiai származású muzulmán férfiról készült, akit 29 éves korábban hurcoltak el Amerikába, hogy az ottani ültetvényeken rabszolgaként dolgoztassák. A fogságból szökni próbált, ezért börtönbe zárták, később azonban egy jóindulatú angol ügyvéd segítségével Angliába került. Európai tartózkodása során Diallót a vezető arisztokratáknak, tudósoknak is bemutatták, és 1733-ban felkérték, hogy egy portré erejéig üljön modellt.

William Hoare hagyományos viseletben, nyakában a Korán másolatával örökítette meg Diallót. A galéria szerint a portré azért is kiemelten fontos, mert ez az első olyan festmény, amely személyes emléket állít egy afrikainak "egyenlőként" ábrázolva őt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár