2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Járai Rudolf-album az MTI-től

2010. július 4. 10:34 MTI

Megjelent a Riportművészet című fotóalbum-sorozat második darabja, a Járai Rudolf fényképeiből összeállított könyv a Magyar Távirati Iroda (MTI) gondozásában.

A nemzeti hírügynökség folyamatosan tárja a nyilvánosság elé 13 millió negatívot tartalmazó fotóarchívumának eddig rejtett kincseit. Az Ünnepi Könyvhétre megjelent, Jónás Pál munkásságát bemutató album után most egy másik fotóművész, Járai Rudolf ötvenes években készült képeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Járai Rudolf (1913-1995) már a '30-as években aktívan részt vett a művészi fotózás iránt érdeklődő amatőrök mozgalmában, kiállításokon szerepelt, díjakat nyert, cikkeket írt a szaksajtóba. A második világháború alatt szinte az egész addigi életműve megsemmisült. 1948-tól hivatásszerűen végezte a fotográfusi munkát, 1945-től a Magyar Fotó Állami Vállalatnál, amely 1956-ban a Magyar Távirati Iroda részévé vált.

Két évig Járai Rudolf volt az MTI-Fotó műszaki igazgatója, többek között a műszaki struktúra kiépítése volt a feladata. Később ismét fotográfusként dolgozott, főleg reklám-, turisztikai és műszaki képeket készített. Több önálló kiállítása volt, hazai és nemzetközi fotós szervezetek hívták soraikba.

A most kiadott album – amelynek anyagát Keleti Éva és Szarka Klára szerkesztette – Járai Rudolf 1950 és 1956 között készített 54 fotóját tartalmazza; budapesti utcaképeket, a kor fotóriportjainak stílusában készített, falusi és ipari környezetben exponált fotókat, illetve reklám céljára megrendelt felvételeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár