2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Katynra emlékeznek Budapesten

2010. május 14. 16:12 MTI

A II. világháborúban Katynban lemészárolt lengyel hadifoglyokra emlékeznek az esemény 70. évfordulója alkalmából és szakértők elemzik a történteket Budapesten a Közép-európai Kulturális Intézet kerekasztal-beszélgetésén hétfőn.

A hétfői beszélgetés résztvevői között lesz Lagzi Gábor Lengyelország történelmének specialistája, Sz. Bíró Zoltán történész a lengyel-orosz kapcsolatokat elemzi, Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő a katyni tömegmészárlás katonai vonatkozásairól beszél, Szenyán Erzsébet műfordító, a lengyel irodalmi vonatkozásokról értekezik, Konrad Sutarski magyarországi lengyel költő, akinek az édesapja is a katyni tragédia áldozata, az esemény ihlette verseiről beszél.

A tanácskozás résztvevője lesz Éles Márta polonista is, aki Lengyelországban töltötte azt az időt, amikor a katyni mészárlás 70. évfordulójának megemlékezésére igyekvő Lech Kaczynski államfőt és kíséretét szállító repülőgép 96 emberrel a fedélzetén Szmolenszk közelében, a nagy ködben lezuhant, majd végig követte a elnöki pár temetésével lezárult időszakot.

Meglepő és megható volt számára, hogy a temetés előtti héten szűnni nem akaró sor kígyózott az elnöki palota előtt, mindenki le akarta tenni mécsesét az elhunytak emlékére. Sokan azon a véleményen voltak, hogy bár nem értettek egyet az elnök politikájával, de repülőgépe lezuhanása - amellyel odaveszett a teljes lengyel katonai vezérkar is - szimbolikus történet. A polonista emlékeztetett arra, hogy az elnöki pár temetésének napján az orosz állami televízióban levetítették Andrzej Wajda Katyn című filmjét, amely 2007-ben készült.

Katynról, a több mint 20 ezer lengyel katonatiszt és más értelmiségiek lemészárlásáról hosszú időn keresztül nem lehetett beszélni. A tömegsírt a megszálló németek 1942-ben fölfedezték, a szovjet propaganda a nácik bűnének tartotta. 1945 tavaszán martini ügyész vezetésével vizsgálat indult az ügyben, de az ügyészt 1946-ban meggyilkolták. 1990-ben ismerte el a Szovjetunió, hogy Berija és az NKDV a felelős a gyilkosságokért. Addig a szocialista blokk országaiban sem eshetett szó Katynról.

Éles Márta figyelemre méltónak tartja, hogy a lengyelek pontosan tudták, mi és hogyan történt, és a családokon belüli emlékezés, a gyerekek megismertetése a történelmi eseményekkel már otthon nagy hangsúlyt kap a mai napig. Megemlítette A katyni bűntény a dokumentumok fényében című, 1982-ben Londonban kiadott kötetet, amelyben összegyűjtötték a hadifogoly lengyel katonák naplóit, bejegyzéseit és ezt a könyvet szamizdatban terjesztették Lengyelországban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár