2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közel voltak a végső vereséghez 1941-ben a szovjetek

2010. május 6. 15:08 The Daily Telegraph

Először mutatták be Oroszországban azt az 1966-ban, Georgij Zsukov marsallal készített interjút, amelyben a férfi elismerte: Sztálin és a tapasztalatlan tábornokok hibái miatt majdnem legyőzték őket a nácik.

Zsukovval Konsztantyin Szimonov író készített interjút, ám az szinte rögtön dobozba került, hiszen így mindenki megtudhatta volna, hogy a folyamatosan hibázó, és felkészületlen vezetés hibájából már 1941-ben végleg kikaphattak volna a náciktól. Zsukov szerint a szovjet tábornokok egyáltalán nem hittek abban, hogy Moszkva előtt megállíthatják a németeket.

A marsall Sztálinhoz fűződő háborús kapcsolatáról is beszélt: 1941 októberében a súlyosan influenzás vezető azért rendelte Moszkvába, hogy mentse a menthetőt, és tegye jóvá az általa és a frissen kinevezett vezérkar által elkövetett baklövéseket. Zsukov ekkor rögtön látta, hogy a város védelme elégtelen, és a rosszul felállított csapatok semmit sem tehetnének, ha a németek megindulnának feléjük.

Zsukov szerint a szovjet győzelemben hatalmas szerepe volt az oroszországi időjárásnak, ahogy annak is, hogy a Wehrmacht önmagát túl-, a szovjet csapatokat pedig súlyosan alulbecsülte.

A két vezető közti kapcsolat a háború végéig töretlen volt, Sztálin azonban akkor már attól tartott, hogy Zsukov népszerűbb nála, és a hatalmára törhet, ezért leváltotta, és az Urálba helyezte át; a Vörös Téren tartott parádén azonban még részt vehetett. Sztálin halála után Zsukov egy időre védelmi miniszter lett, ám a vezetés mindvégig ellentmondásos figuraként kezelte.

A most leadott interjú csak előkészíti a vasárnapi parádét: május 9-én, a németek fölött aratott győzelem 65. évfordulóján ugyanis újra feldübörögnek a tankok a Vörös téren.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár