2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aki elhamvasztotta Hitlert

2010. május 3. 07:42

Előkerült az az egykori KGB-tiszt, aki 1970-ben elhamvasztotta Adolf Hitler maradványait - számolt be róla a The Sun című angol bulvárlap.

A 73 éves Vlagyimir Gumenyuk arról azonban nem volt hajlandó beszélni, hogy a hamvakat hol szórták szét, mert attól tart, hogy a helyszín a neonáci zarándokok kedvelt helyévé válhatna.

A férfi elmondása szerint tagja volt annak az 1970-ben összeállított kutatócsoportnak, amely Magdeburg mellett megtalálta Hitler, Eva Braun és a Goebbels család maradványait, majd azokat az utasítások szerint elhamvasztotta, és szétszórta a szélbe. Minderre egy közeli folyón került sor, ahol halásznak álcázták magukat, és 20 másodperc alatt végeztek is a munkával.

Andropov 1970. március 13-i keltezéssel feljegyzést írt a Szovjetunió Kommunista Pártja (SZKP) Központi Bizottságának, amelyben célszerűnek minősítette Hitler, felesége, Eva Braun, valamint a Goebbels-család földi maradványainak megsemmisítését. Az Archívum fedőnevű terv célja az volt, hogy megsemmisítsék a "Magdeburgban 1946. február 21-én, a helyőrségi telepen, a Westendstrasse 36. számú ház közelében eltemetett háborús bűnösök maradványait".

Az 1970. április 4-én elvégzett munkáról két akta született: az egyik a nevezettek exhumálását, a másik a maradványok fizikai megsemmisítését rögzíti. Az utóbbiban egyebek között az áll, hogy "a maradványok fizikai megsemmisítését a Magdeburgtól 11 kilométerre lévő Schönebeck térségében nyílt tűzön való elégetéssel, majd a hamunak...a Bideritz folyóba való szórásával végezték el".

Még több részlet az akcióról

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár