2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeumi kalandozás a Hősök terén

2010. április 28. 13:14

Különleges, az eddig megszokottól eltérő tartalmi felépítésű számmal jelentkezett a Múzeumcafé: ezúttal egyetlen központi témával, a budapesti Szépművészeti Múzeum tervezett, a jövő év tavaszán elkezdődő földalatti bővítésével foglalkoznak.

A lap elején azonban most is ott találják a szokásos bel- és külföldi hírcsokrot, kiállításajánlóinkat, valamint az ezúttal az interneten „épülő” virtuális múzeumokat bemutató Monitor és a valóságos múzeumépületekről szóló albumokat ismertető Szemle rovatokat.

Ezt követően Dávid Ferenc művészettörténész, a terveket elbíráló grémium egyik tagja mondja el véleményét a múzeumbővítés szükségességének okairól és a felhívásra beérkezett pályamunkákról, majd részletesen is bemutatják az egyes pályázó építészek koncepcióját és az ezekből fakadó terveiket. A legnagyobb teret természetesen a nyertes Karácsony Tamás és csapata pályázata kapja, akinek nemcsak látványterveit ismerhetik meg, de interjút is olvashatnak vele elképzeléseiről és azok megvalósításáról a a Pódium rovatban.

A következő összeállításban a részletek kapnak hangsúlyt: a régi és az új épületrész kapcsolódásáról az ennek megvalósításáért felelős építészek, Szécsi Zsolt és Mányi István mondják el gondolataikat, majd bemutatjuk a bővítés fűtéséért és szellőztetéséért felelős épületgépészek, valamit a világítást tervező szakemberek munkáját. Lukovich Tamás várostervező az átépítés tágabb összefüggéseit elemzi, majd felidézik az eredeti épületet tervező Schickedanz Albert munkájának történetét.

A Disputában ezúttal Raday Mihály városvédő, Őrfi József építész, Mezős Tamás, a KÖH elnöke és Vargha Mihály, az építészfórum.hu főszerkesztője fejti ki, hogy mennyire változtatható meg szerintük a múzeumbővítéssel a Hősök tere mai, évtizedek óta változatlan arculata. György Péter arról elmélkedik, hogy az átalakítás milyen egyéb változásokat hozhat a múzeum életében, Szablyár Eszter a világ nagy múzeumátépítéseiről állított össze egy alapos, sok képpel illusztrált anyagot, s végül egy spanyol építész a madridi Prado – részben szintén fölalatti – bővítésének történetét és tanulságait osztja meg az olvasóval.

A téma lezárásaképpen pedig Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója beszél a bővítés várható hasznairól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár