2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római kori padlófűtés Vértesszőlős határában

2010. április 14. 08:00

Bemutatták a Vértesszőlős határában befejezett régészeti feltárás eredményeit. Kiderült, több korszak leleteit sikerült megmenteni - számolt be róla a kemma.hu.

Élénk érdeklődés kísérte Kisné Cseh Julianna régész-történész főmuzeológus és A. Pál Gabriella régész-néprajzos főmuzeológus, a Tatabánya Múzeum munkatársai előadását április 9-én Vértesszőlősön. Az 1. számú főút mellett tavaly nyáron folyt a feltárás a település határában. Az előadás minden kétséget kizáróan bizonyította, hogy az előember „Samu” nyomai mellett, további nagy jelentőségű emlékeket rejt még magában a vértesszőlősi föld. Az ásatás során előkerült leletek az előzetes várakozásokat is felül múlták: több korszak egymásra rakódott maradványai kerültek elő.

A bronzkort, az i.e. 18-16. századot idézik a Dunántúli Mészbetétes Edények kultúrájának anyagai: több sírcsoportból álló temető, ékszerek, korabeli településre utaló emlékek, és a nagy régészeti jelentőségű, óriási kőkörök, kőkamrák, melyek a korszak temetkezési szokásairól adnak értékes információkat.

Az ókori Róma nyomait az eddig feltárt öt épületegyüttes napvilágra-kerülése igazolta. Valószínűleg egy leszerelt katona villagazdaságának maradványai kerültek elő a Kr. u. 3. századból. Számtalan fegyver, ólomöntő-műhelyre utaló leletek, vasgyűrű, bronzpénzek, a nők szépítőszereit tartalmazó ládika veretei, mécsesek, luxuskerámiák, ablaküveg- és edénytöredékek. Kiemelt jelentőséggel bír a feltárt lakóház padlófűtés-rendszerének és falfestmény-maradványainak előkerülése.

A teljes cikk a Kemmán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár