2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római villagazdaságot tártak fel Vértesszőlősön

2009. május 21. 10:23 MTI

Az eddigi leletek alapján egy i.sz. 3-4. századi, késő római villagazdaságra bukkantak Vértesszőlős határában a Tatabányai Múzeum munkatársai.

A mintegy 4 hektárnyi területet teljesen feltárják, így a tervezett 30 helyett legalább 60 napig tart az ásatás - tájékoztatott Pál Gabriella, az ásatást vezető régész. Bár a megelőző feltárás kezdete óta csupán két hét telt el, a falak alapzatán kívül találtak már római pénzérméket, bronz csattöredékeket és ép térdfibulát - tette hozzá. Előkerült a rómaiak luxuskerámiájának tartott, feltehetően Germániában gyártott terra sigillata egy darabja, de az ásatások során vas- és bronzkori kerámiákra, Árpád-kori pénzérmékre is bukkantak.

A szakemberek feltételezése szerint a falmadványok vagy egy önálló villagazdasághoz, vagy a szomszédos, még feltáratlan területhez tartoznak. A szomszédos területről az ELTE Régészettudományi Intézetének térinformatikai laborja a közelmúltban készített légi felvételeket. Azok alapján sejteni lehetett, hogy a felszín alatt egy római villa főépülete található - közölte Bartus Dávid, az intézet munkatársa. Mint mondta, a falak felett kevesebb a termőföld, így alacsonyabbra nőtt a búza; a vetésben a növényzet jól mutatja az épület körvonalát.

Az pedig a feltárások után derül ki, hogy a villagazdaság falmaradványai érdemesek-e megőrzésre, és ha igen, hogyan lehet konzerválni őket - magyarázta a helyszínen Lencsés Zsuzsanna, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régészeti felügyelője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár