2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A német hírszerzés feltárja náci múltját

2010. március 22. 10:12 MTI

A német hírszerzés (BND) első ízben tett hozzáférhetővé olyan titkos aktákat, amelyek a szervezetnek náci terrorszervezetek egykori kiszolgálóival való több évtizedes együttműködésére világítanak rá.

Mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung írta, a BND kutathatóvá tett olyan aktákat és jelentéseket is, amelyek a fenti együttműködés korlátozását célzó belső tisztogatásról tanúskodnak.

A pullachi székhelyű szervezet a 60-as évek közepén több tucat olyan munkatársától vált meg, akik Hitler kancellársága (1933-1945) idején a birodalmi biztonsági főhivatalban (Reichssicherheitshauptamt), a Gestapónál, a biztonsági szolgálat (SD) vagy a titkos tábori csendőrség kötelékében álltak alkalmazásban, és bizonyítottan részt vettek erőszakos bűncselekmények elkövetésében.

Ernst Uhrlau jelenlegi BND-elnöknek a hírszerzés történetének módszeres feldolgozására irányuló próbálkozásai eddig rendre kudarcba fulladtak - mutat rá a konzervatív újság. Uhrlau legutóbb 2006-ban jelentett be erre vonatkozó tervet, ám az meghiúsult a berlini kancellária "erőteljes biztonsági fenntartásain". Az ennek kapcsán föltett kérdésre a frankfurti lap munkatársának a kancellári hivatalban szerdán így válaszoltak: "aktívan támogatják" és bátorítják, hogy a BND saját felelősségére további lépéseket tegyen múltjának feltárása érdekében. A kancellária idén 500 ezer eurót biztosít erre a célra.

A BND 1960-ban mintegy 2500 embert foglalkoztatott, ezek közül legalább kétszázan dolgoztak korábban, a Harmadik Birodalom idején a náci titkosrendőrség, a Gestapo kötelékében. Ezek az alkalmazottak 1933-45 között különböző beosztásokban részt vettek európai zsidók millióinak meggyilkolásában, tömeges kivégzésekben és a hitleri rezsim ellenfeleinek üldözésében - emlékeztetett az FAZ. Az 50-es években az NSZK-ban végrehajtott felületes "nácítlanítás", valamint életrajzuk megszépítése után újból alkalmazták őket a Szovjetunó ellen irányuló kémkedés területén. Alkalmazásuk többnyire az amerikai titkosszolgálat jóváhagyásával vagy tűrésével történt.

Eichmann aktái azonban továbbra is titkosak maradnak.

Még több részlet a The Times cikkében

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár