2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Koboldmúzeum nyílt Dublinban

2010. március 19. 10:03

Szent Patrik napján különleges múzeum nyitotta meg a kapuit Dublinban: a koboldoknak szentelt építményben az ír folklór történetei elevenednek meg.

A Nemzeti Koboldmúzeumban (National Leprechaun Museum) interaktív élmény várja a látogatókat, akik felfedezhetik, hogy miként dolgoznak a miniatűr cipészek, vagy épp elsétálhatnak az Óriások útja (Giant's Causeway) bazalt oszlopainak replikája alatt is, és olyan szobákat járhatnak be, ahol hatalmas bútorok árnyékában maguk is átélhetik a "kobold-érzést".

A múzeum kiállítását tervező Tim O'Rahilly szerint ez utóbbi azért fontos, mert így mindenki beleképzelheti magát az apró teremtmények helyébe. Szerinte a gazdasági nehézségek közepette nagyon fontos egy ilyen múzeum létrehozása, hiszen az embereknek szüksége van egy kis kikapcsolódásra a mindennapokból. Emellett a koboldok szerencséje talán a válságból való kilábalásban is segíthet - véli az alkotó.

Az eredetileg Észak-Írországban ismert, ám mára nemzeti jelképpé vált mesei alakok zöld ruhájukról, és kalapjukról ismertek. A legtöbbször erdőkben, az emberek elől elrejtőzve élnek, és a legenda szerint csak a koboldot csak az láthatja, aki szolgájává tette. A róluk szóló történetek szerint üstjükben, vagy valamilyen más edényben kincset rejtegetnek, amelyet a megfelelő alkalommal megosztanak a rászorulókkal is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár