2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Panthéonba kerülhet Monet

2010. január 26. 17:53 The Independent

Claude Monet nemzeti hőssé válhat: a férfi földi maradványait hamarosan Givernyből a francia nemzeti hősök állami nyughelyére, a Panthéonba szállíthatják majd. A javaslattal Sarkozy jóváteheti egy korábbi újratemetési bakiját is.

A művész halála után 84 évvel, Nicolas Sarkozy elnök fontolóra vette, hogy beváltja elődje ígéretét, és az impresszionista festő földi maradványait a Panthéonban helyezhetik el. Az ötletet Guy Wildenstein galériatulajdonos kritikus vetette fel, a szeptemberben a párizsi Grand Palais-ban nyíló hatalmas Monet-kiállítás szervezése kapcsán.

Az elképzelés tizenegy évvel ezelőtt született meg, amikor Chirac elnök Wildenstein apjának, Daniel Wildenstein vezető Monet-szakértőnek tett ígéretet a művész földi maradványainak áthelyezésére. Mindez azonban az akkori kulturális miniszter miatt nem valósult meg, aki szerint nem szükséges a Givernyben eltemetett mesterhez hozzányúlni, hiszen a férfi legjobb helye szeretett vízililiomai és ünnepelt háza mellett van.

Az ifjabb Wildenstein szerint azonban az áthelyezésre azért is szükség lenne, mert a Panthéonban Joseph-Marie Vienen (1716-1809), Napóleon kedvelt neoklasszicista piktorán kívül nincs más festő. Monet azonban szerinte sokkal tehetségesebb, és hatásosabb művész volt, „akinek tehetsége egy egész nemzedéket befolyásolt”.

Az Independent szerint Sarkozy jelenleg is a megvalósítást fontolgatja, a helyzetet azonban egy korábbi baki nehezíti. Az elnök tavaly már Albert Camus-t is áthelyeztette volna a Panthéonba, ám ezt az ötletet a baloldali politikusok lehetetlenítették el, mondván egy olyan szabad szellemű lázadó, mint Camus nem kerülhet a francia köztársaság "hivatalos" hősei közé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár