2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Húsz év távlatából

2009. december 22. 13:35

Húsz évvel ezelőtt, a nyolcvanas és kilencvenes évek fordulóján hirtelen nagyot változott a világ Európa középső és keleti tájékán. Egy több mint négy évtizedes és már jó néhány megrázkódtatást kibírt rendszer kezdett először repedezni, majd a rések egyre nagyobbak lettek, végül az egész építmény rövid idő alatt összeomlott, maga alá temetve egy társadalmi kísérletet - pontosabban annak megvalósult változatát.

Húsz évvel ezelőtt, a nyolcvanas és kilencvenes évek fordulóján hirtelen nagyot változott a világ Európa középső és keleti tájékán. Egy több mint négy évtizedes és már jó néhány megrázkódtatást kibírt rendszer kezdett először repedezni, majd a rések egyre nagyobbak lettek, végül az egész építmény rövid idő alatt összeomlott, maga alá temetve egy társadalmi kísérletet – pontosabban annak megvalósult változatát.

A bukás az egész kelet-európai „szovjet blokkot” elsodorta, később utolérte a Szovjetuniót is, Ázsiában pedig az európai változásokra hasonlító fejleményekre került sor Mongóliában. A politikai rendszerváltás mindenhol viszonylag gyorsan lezajlott, egy sor egyedi és számos közös vonással. Valahol hosszú idő alatt, reformok és tárgyalások útján (mint például Lengyelországban vagy Bulgáriában), valahol pedig gyors és véres fordulattal (mint például Romániában).

Az viszont talán mindegyik ország esetében elmondható, hogy a valódi – a gazdasági, társadalmi struktúrák vagy például a mentalitás egészére kiterjedő – változások egy elhúzódó, gyakran fájdalmas és nehéz, ellentmondásokkal teli folyamatot takarnak, amely több vonatkozásban még ma sem ért véget.

Ezeket a folyamatokat, illetve azok kezdetét vizsgáltuk meg a következő cikkekben, amelyek egy része az ELTE Kelet-Európa Története Tanszékén 2007 és 2009 között futó doktori szemináriumsorozat eredményeképpen született. A Dr. Krausz Tamás vezette szemináriumokat egy konferencia zárta le 2009. június 5-6-án, a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával és a Terra Recognita Alapítvány szervezésében.

Az előadások alapján készült tanulmányok hamarosan teljes terjedelmükben is napvilágot látnak, mégpedig egy angol és egy magyar nyelvű kötetben, Csaplár-Degovits Krisztián, Mitrovits Miklós, Zahorán Csaba, valamint Krausz Tamás szerkesztésében.

Az e-folyóirat cikkei:

Mitrovits Miklós: Gdanskban kezdődött a lengyel rendszerváltás

Lukács B. György: Amitől pozitív a szlovén átmenet mérlege

Szilágyi Zsolt Népköztársasági nosztalgia Mongóliában

Merenics Éva: Rendszerváltás a nemzeti kérdés árnyékában

Binder Mátyás: Cigány-képek a folklórtól az etnopolitikáig: a romák és a rendszerváltás

Lagzi Gábor: A Szovjetunió szétbomlasztói

Miczov Jordán: A bolgár kommunizmus hosszú alkonya

Kiss Balázs: Forradalom bársonyos hangulatban

Zahorán Csaba: Forradalom a Kárpátok alatt

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár