2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatvanezer lopott műkincset szereztek vissza tavaly az olaszok

2010. január 18. 10:14 MTI

Több tízezer műkincset szerzett vissza az elmúlt évben Itália. Ókori freskók, szobrok, dekorált vázák - amelyek kétezer éve díszítették az asztalokat - és más, fiatalabb műalkotások szerepelnek a különböző ellopott, elrejtett, külföldre csempészett tárgyak között, amelyek az illetékes hatóság közlése szerint ismét helyükre kerülnek az olasz múzeumokban, templomokban, gyűjteményekben.

A csaknem 60 ezer visszaszerzett műkincs együttes értékét 165 millió euróra (kb. 44 milliárd forint) becsüli az olasz csendőrség kulturális javakkal foglalkozó részlege.

Tavaly negyedére csökkent a leleplezett engedély nélküli ásatások száma, 2008-ban még 238 ilyen illegális expedíciót fedeztek fel, 2009-ben csak 58-at. Ugyanakkor nőtt a leleplezett hamisítók száma, nem is kevéssel: éppen négyszer annyi személy ellen emeltek vádat ezen a címen, mint egy évvel korábban. Giovanni Nistri, az olasz csendőrség művészeti részlegének parancsnoka elmondta, hogy a hamisított tárgyak java része modern témájú volt, "valószínűleg azért, mert a kortárs művészetet technikailag könnyebb utánozni".

Összességében Olaszország 39 584 elrabolt régészeti tárgyat és 19 043 más fontos művészeti kincset kapott, illetve szerzett vissza az elmúlt évben - köztük egész könyvtárak is akadtak. Az összesített statisztika szerint ez 59,4 százalékos növekedés 2008-hoz képest, ezen belül 350 százalékos az ellopott, majd kinyomozott és visszaszerzett paleontológiai leletek számának gyarapodása.

137 alkotás Svájcból, a zürichi Fritz Burki & Son restaurálócégtől került vissza Olaszországba. Burki arról nevezetes, hogy ő restaurálta az Eufroniosz kratért, az egyik legszebb létező antik görög edényt. A New York-i Metropolitan múzeum 1972-ben vásárolta meg a kratért (bor és víz elegyítésére szolgáló kétfülű edény) egy olyan olasz régiségkereskedőtől, akit később lopott műtárgyak forgalmazásával vádoltak meg. A vázát tavaly visszaszolgáltatták Olaszországnak.

Az olasz és a svájci hatóságok együttműködnek annak a további 300 műkincsnek a felkutatásában, amelyről feltételezik, hogy a Burki-cég birtokában voltak - közölte az olasz csendőrség, amely kerámiatárgyakat, szobrokat és más régiségeket is bemutatott egy csütörtöki sajtótájékoztatón a már visszaszerzett 137 műkincs közül. A New York-i Christie,s aukciósház birtokából került vissza egy freskó az i.e. 1. századból, és egy i.e. 580 és i.e. 570 közé datált váza, amely szintén látható volt a csendőrségi tájékoztatón.

Összességében az olasz műkincsekkel kapcsolatos bűncselekmények száma tavaly 14,9 százalékkal csökkent, elsősorban a jobb nemzetközi együttműködésnek, a múzeumok és régészeti lelőhelyek jobb védelmének és a műkincsadatbankok fejlesztésének köszönhetően - közölték az illetékesek.

Felhívták viszont a figyelmet arra is, hogy a csempészbandák egyre szervezettebbek, és a világháló szerepének növekedésével nő az internetes művészeti visszaélések száma is, amelyekbe mind több szabadfoglalkozású és alkalmazott keveredik bele - nem egyszer akaratán kívül is, mivel nem mindig tudják, hogy lopott műtárgyat ajánlanak nekik az interneten. Az e témákra szakosodott portálok megfigyelése 42 ezer különböző típusú kulturális érték - régi pénz és érme, könyv, levéltári dokumentum és régészeti tárgy - lefoglalását eredményezte, azaz a puszta számot tekintve a legeredményesebb módszernek bizonyult a műkincsbűnözés elleni küzdelemben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár