2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszakapta Olaszország a kicsempészett kratért

2008. január 22. 09:00

Olaszország visszakapott egy 2500 éves görög borkeverőedényt, amelyet több mint harminc éve loptak el és adtak el a New York-i Metropolitan Múzeumnak.

A maga nemében az egyik legpompásabb edényt Eufroniosz alkotta, s az Iliászhoz meg az Odüsszeiához kapcsolódó jelenetek láthatók rajta. Az edényt - egy kratért - bor vízzel való hígítására használták az ókorban.

`Általánosan elfogadott nézet, hogy ez a váza a művész legjobb alkotása` - mondta Francesco Rutelli olasz kulturális miniszter, amikor a múlt hét végén Rómában büszkén bemutatta az edényt, az eddigi egyik legbecsesebb visszaszerzett műkincset. Az ünnepségen részt vett elődje, Rocco Buttiglione - ő volt az, aki elindította az ország nagyszabású hadjáratát a területéről ellopott műkincsek visszaszerzésére.

Az edényt illetékesek szerint egy Rómához közeli helyről lopták el. A Metropolitan Múzeum 1 millió dollárért vásárolta meg 1972-ben egy amerikai műkereskedőtől, Robert Hechttől, aki ellen jelenleg eljárást folytatnak Olaszországban azzal a váddal, hogy lopott antik műkincsekkel kereskedik.

Olaszország 2006 februárjában egyezett meg a Metropolitan Múzeummal a 2008. január közepi visszaszolgáltatásról, ám a múzeum abba is belement, hogy további húsz antik műkincset is visszaad Olaszországnak. A vázát más visszaszerzett műkincsekkel együtt tekinthetik meg az érdeklődők a Quirinale palotában március 2-ig.

Olaszország több tucat római, görög és etruszk műkincset szerzett vissza külföldi múzeumokkal történt megállapodások alapján, s cserébe azt ígérték az olasz kulturális illetékesek, hogy ugyanilyen jelentős műkincseket hosszú távra hajlandók kölcsönadni ezen intézményeknek. Az erőteljes hadjáratnak köszönhetően olasz illetékesek szerint csökkent a nemzetközi illegális műkincskereskedelem, 2007-re mintegy 10 százalékkal 2006-hoz képest.

Rutelli azt mondta, hogy a harcot tovább kell folytatni, sőt kifejtette azt is, hogy egy amerikai magángyűjtővel kötött megállapodás révén a hadjárat tovább szélesedett. A New Yorki-i illetőségű Shelby White nagylelkűen felajánlotta, hogy 10 műkincset a gyűjteményéből visszaad Olaszországnak.

A tízből kilenc már a New York-i olasz konzulátuson van, s a tizediket, egy szintén 2500 éves görög vázát két év múlva kapja vissza Olaszország. Ez az első eset, hogy Olaszországnak sikerült magángyűjtővel megegyeznie az Egyesült Államokban ilyen ügyben.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár