2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nofertiti újabb vihart kavart Berlinben

2010. január 4. 18:23 MTI

Nofertiti újabb vihart kavart Berlinben. Ezúttal azonban nem az egykori egyiptomi királyné 3400 éves mellszobra tulajdonlásával kapcsolatban éleződött ki a háború Németország és a szobrot magának követelő Egyiptom között, hanem a külföldi és hazai turisták, valamint a múzeumlátogatók orroltak meg Noferiti "szállásadójára", a hetven év után a közelmúltban újból megnyitott Neues Museumra.

A karácsony és újévi ünnepnapokon ugyanis a berlini turistaáradat rendkívüli volt, a látogatók jelentős része az új esztendőt az ókori egyiptomi művészet egyik legjelentősebb alkotójának számító Thotmesz páratlanul szép, az elsötétített, külön kupolateremben elhelyezett, mandulavágású szemeivel és hattyúnyakával valóban lenyűgöző látványt nyújtó Nofertiti megtekintésével akarta kezdeni.

Többségük erőfeszítéseit azonban kudarc kísérte. A sorban állás ugyanis a hatalmas érdeklődés miatt eleve reménytelen volt, az internetes jegyelővétel pedig ugyancsak szinte teljes mértékben "kifújt". Az ünnepnapokon így csak azok juthattak Nofertiti közelébe, akik a jegyekről jó néhány nappal korábban gondoskodtak. Az elkeseredettséget növelte, hogy az újjáépített múzeum az ünnepnapokon csak rövidített ideig, többnyire négy vagy hat óráig tartott nyitva.

Ilyen körülmények között nincs mit csodálkozni azon, hogy az ünnepek utáni első munkanapon a német fővárosban fellángolt a vita a múzeumok nyitva tartásáról. A Berlin büszkeségének és egyik legfőbb látványosságának számító múzeumsziget kiállítóhelyei rendszerint 10 és 18 óra között tartanak nyitva, ez nagyjából megfelel a nemzetközi "szabványnak". Mindennek ellenére az elmúlt napok eseményei és ennek kapcsán elsősorban a külföldi turisták felháborodása nyomán a berlini szenátus több képviselője felvetette, hogy a nyitva tartással kapcsolatban - az érdeklődéshez igazítva - nagyobb rugalmasságra lenne szükség.

Olyan vélemények is elhangzottak, amelyek szerint - különösen a hétvégeken - rendkívüli érdeklődés esetén növelni kellene a látogatókkal foglalkozó múzeumi alkalmazottak számát, amely - legalábbis remény szerint - nem járna különösebb pótlólagos költségekkel. A politikusok ugyanakkor azzal egyetértettek, hogy egységes szabályozás nem lenne megfelelő, azaz a tényleges döntést - a kiállítások, illetve az érdeklődés függvényében - az egyes múzeumokra kellene bízni.

Szakértők szerint ennek ellenére még sok víz lefolyik a berlini Spree folyón, míg mindezzel kapcsolatban végleges döntés születik. Különös tekintettel arra, hogy a fővárosi múzeumok nyitva tartásáról nem szenátusi, hanem kormányzati, azaz szövetségi döntés születhet csak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár