2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Caravaggio csontjait vizsgálják az olasz tudósok

2009. december 23. 12:01 MTI

Feltehetően a négy évszázada meghalt olasz barokk művész, Caravaggio csontjait emelték ki további vizsgálat céljából olasz tudósok Porto Ercole toscanai olasz kikötőváros temetőjének egyik sírkamrájából.

A hétfői feltáráson az olasz régészek a festő halálának körülményeire próbáltak pontosabb magyarázatot szerezni, és ugyanakkor méltóbb temetkezési helyet szeretnének számára biztosítani. A maradványokat alumíniumdobozba tették, és a bolognai egyetem ravennai campusára vitték, a festő családjának más tagjaitól származó leletekkel való összehasonlítás végett.

A projekt vezetője az a Giorgio Grupponi, aki a középkor nagy olasz költőjének, Dante Alighierinek az arcát rekonstruálta korábban: az ebből a munkából eredő Dante-képmást 2007-ben mutatták be.

Caravaggio igazi neve Michelangelo Merisi volt. 1571 körül született és mozgalmas élete 1610 körül ért véget, feltehetőleg malária következtében. Úgy tudni, hogy a Porto Ercole-i temetőben temették el, majd 1956-ban exhumálták és a maradványokat a templom egyik kriptájába helyezték. A 16. századi festő híres volt műveinek drámai "chiaroscuro" fény- és árnyékhatásairól, amelyek jól megfigyelhetők a Bacchus, az Emmauszi vacsora és Izsák feláldozása című művein. Expresszionista stílusát kortársai bírálták, vallási vitát is kiváltottak.

Caravaggio több műve jelenleg egy jóval későbbi, 20. századi - hozzá hasonlósan hányatott sorsú - művész, Francis Bacon alkotásai mellett tekinthetők meg a római Galleria Borghese termeiben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár