2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megünnepelték Románia és Erdély egységét

2009. december 2. 13:53 MTI

Mintegy tízezer ember tekintette meg kedden Bukarestben a diadalív körzetében a román nemzeti ünnep alkalmából rendezett katonai felvonulást. Az ünnepséget abból az alkalomból rendezik meg minden esztendőben, hogy 1918. december 1-jén mondták ki Gyulafehérváron Románia és Erdély egyesülését.

A román fegyveres erők több mint 1300 tagja vonult fel Bukarestben díszes parádé keretében, amelyen felvonultatták a korszerű haditechnikai eszközöket is. Ünnepséget rendeztek Gyulafehérváron is, ahol Emil Boc ügyvezető miniszterelnök mondott beszédet. Büszkének nevezte magát, hogy egy olyan népnek a fia, amelyet, mint mondta, soha nem kényszerítettek térdre.

"Az 1918-as egyesítés a román nép műve volt, nem pedig valamely politikai párté vagy kormányé, azt maguk a románok hajtották végre" - állapította meg az ügyvezető miniszterelnök. Szerinte a világnak ezen a pontján ez a nép volt az egyetlen, amelynek sikerült megőriznie latinságát és nyelvét, sikerült függetlennek maradnia, dacára annak, hogy állandóan a birodalmak útját keresztezte. A mostani évforduló egybeesik a romániai elnökválasztás második fordulója előtti kemény kampányküzdelemmel. Az ünnepségek színhelyén fel-felbukkantak egyes pártok jelképei és kampányanyagai, amit sokan kifogásoltak.

A romániai magyar sajtóban ezen a napon idézték az egykori gyulafehérvári nagygyűlésen elfogadott kiáltványt. A Háromszék című napilap például emlékeztetett: akkor az új román állam megalakításának alapelveként a nemzet­gyűlés kinyilvánította a teljes nemzeti szabadságot az összes együtt élő nép számára. Kimondta: minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, a közigazgatással és az igazságszolgáltatással, minden nép a hozzátartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és az ország kormányzásában.

Kelemen Hunor, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltjeként vett részt az elnökválasztás első fordulójában, kampánya során többször is hangsúlyozta: a romániai magyarság azt kéri, hogy teljesüljenek számára az 1918-ban tett ígéretek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár