2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kőkori fegyvergyárat fedeztek fel Nagy-Britanniában

2009. november 16. 10:36 MTI

Nyolcezer éve, a középső kőkorban Leicestershire grófság területén valóságos fegyvergyár működött, amelynek maradványait egy építkezéshez kapcsolódó régészeti feltárás során fedezték fel Melton közelében.

"Körülbelül ötezer kovakődarabkát gyűjtöttünk össze egy parányi területen. Alakjukból következtetni tudunk arra, hogy a mezolitikumból származnak. A leletek többsége a kovakő pattintásakor, a nyílhegyek készítése közben keletkezett hulladék" - magyarázta Wayne Jarvis ásatásvezető régész.

Szenzációsnak nevezte a leletet, mivel korábban hasonló helyszínt soha nem sikerült feltárni a brit szigeteken, a középső kőkorból származó eszközöket többnyire szántás közben fordítja ki a talajból az eke. Mint a régész rámutatott, Leicestershire grófság területén kevés a kovakő, a legközelebbi lelőhely Lincolnshire-ban van, így a nyersanyag nagy becsben állhatott, és a "leselejtezett" nyílhegyeket valamiképpen újrahasznosították.

A helyszínen több kisebb kőhalmot is felfedeztek, vélhetően ezzel erősítették a talajhoz az állatbőrből készült "sátorlapokat". A kőkori fegyverkészítők "tábortüzének" helyét is felfedezték, ahol elszenesedett állatcsont-maradványokat találtak. A középső kőkori népesség nomád életmódot folytatott, vadkanra, szarvasra, vadmacskára vadászott. Pattintott kőeszközöket használtak, ismerték a tüzet, ám nem készítettek cserépedényeket, és nem ismerték a fémeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár