2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Székelyföld digitális emlékezete

2009. november 15. 15:12 MTI

Megkezdődött a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtár, valamint a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár dokumentációs részlegében található kultúrkincsek digitalizálása.

A romániai közkönyvtári gyűjtemények magyar vonatkozású kulturális értékeinek digitalizálásának célja, hogy az interneten közzétéve minél több ember hozzáférhessen a gyűjteményekhez. Már több romániai intézmény felismerte, hogy a digitalizálás révén megvalósulhat a könyvtári gyűjtemények értékes és ritka dokumentumainak közkinccsé tétele, valamint e gyűjtemények kölcsönös átjárhatósága - írta az Új Magyar Szó című bukaresti napilap.

A Hargita megyei Kájoni János Megyei Könyvtár 2009 őszétől kapcsolódott be a digitalizálásba, miután a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárával közösen nyert azon a digitalizálásra kiírt pályázaton, amelyet a Szülőföld Alap Kulturális, Egyházi és Média Kollégiuma hirdetett meg az első félévben. A megnyert 7950 lej (500 ezer forint) értékű támogatás lehetővé tette a digitalizálási munkálatokhoz szükséges technikai felszerelés beszerzését a két könyvtár számára. Így a program keretében már megkezdődött az első dokumentumok digitalizálása a két intézmény dokumentációs részlegének gyűjteményeiből.

A két Hargita megyei intézmény együttműködésével megvalósuló Székelyföldi digitális emlékezet című program keretében megvalósítható a székelyföldi vonatkozású nyomtatott kulturális értékek megőrzése, védelme és bevonása a kulturális körforgásba, a helyi szellemi örökség közkinccsé tétele. A digitalizált dokumentumokat igyekeznek elérhetővé tenni az interneten, és szintén cél, hogy az együttműködés során létrehozott digitális adatbázis az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárába is bekerüljön.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár