2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kétmillióan lehetnek Konfuciusz leszármazottai

2009. szeptember 28. 09:40 MTI

Konfuciusz kínai filozófus (i.e. 551-479) igazolt leszármazottainak a száma mára elérte a kétmillió főt, az új névsort, amelybe első ízben kerültek be a nemzeti kisebbségek képviselői, a nők és a külföldön élő rokonok, a múlt csütörtökön hozták nyilvánosságra az ókori bölcselő születésnek 2560.k évfordulója kapcsán szülővárosában, Csüfuban (Qufu).

A családfát, amelyet a legkiterjedtebbnek tartanak a világon, legutóbb 1937-ben frissítették, s akkor "csupán" 560 ezer nevet számlált a Konfuciusz genealógiai bizottság adatai szerint. A névsor összeállítását kiterjedt kutatások előzték meg Kínában, Tajvanon, Hongkongban és Délkelet-Ázsiában. A leszármazottaknak regisztrációs díjként 5 jüant (135 forintot) kellett fizetniük. A kétmillió utódot tartalmazó családfa 43 ezer oldalon fért el, amelyeket 80 kötetbe fűztek.

"A családfa ismerete nem csupán a kutatások szempontjából fontos, hanem segít Konfuciusz leszármazottainak szerte a világon, hogy felfedezzék a felmenőiket, s erősítsék a családi kötelékeket" - hangsúlyozta Kung Tö-jung (Kong Deyong), a leszármazottak 77. nemzedékének a tagja. Mint Kung Tö-jung, aki a Nemzetközi Konfuciusz Szövetség elnöke, kifejtette, boldoggá teszi, hogy a vallás, a nem vagy a nemzetiség immár nem kizáró ok a névsor összeállításánál.

"Számításba kell őket venni még akkor is, ha valamely leszármazott már nem han-nemzetiségbéli, s esetleg nem is kínai, hiszen egy nagy család vagyunk" - nyilatkozta Kung. Kung Tö-csün (Kong Dejun) szerint, aki jelenleg a Cambridge-i Egyetemen tanít, felkerülése a családfára élete legszebb pillanata volt. "Genetikai értelemben Konfuciusz vére folyik az ereinkben" - nyilatkozta Kung Tö-csün.

A számok azonban igencsak csalókák: egy 2006-os kutatás még hárommillió rokonnal számolt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár