2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb ikonmúzeum nyílt Moszkvában

2009. szeptember 23. 13:49 MTI

Moszkvában megnyílt a második állandóan látogatható, magántulajdonban lévő ikonmúzeum: az Ikonok háza elnevezésű intézmény fő szervezője, s a kiállított ortodox szentképek többségének tulajdonosa Igor Vozjakov.

Vozjakov nagy gyűjtő: összesen 2500 ikont mondhat a magáénak, köztük ismert és nevezetes alkotásokat is. A forgalmas Szpiridonovka utcán lévő palota földszintjén a viszonylag legegyszerűbb szentképek kaptak helyet, 19-20. századi alkotások, amelyeket a lakásokba szántak. A Kommerszant című lap értesülése szerint ezeket eladásra szánják, magyarán a földszint afféle régiségbolt egyben.

Az első és második emeleten azok a művek csodálhatók meg, amelyeket a szervezők gyűjteménybe való színvonalúnak ítéltek, s az egyik itteni terem a keresztény vallási festészet keresztmetszetét mutatja be a látogatóknak. Itt látható a cári Romanov család több jeles ikonja is, amelyeket az 1917-es forradalom után a Carszkoje Szelóban lévő Fjodorovszkij székesegyházból vittek el: ezeket Vozjakov európai magángyűjteményekből vásárolta meg. A kiállítás legkorábbi darabja egy a 16. század első feléből való, Moszkvában festett ikon. A legfelső emeleten a restaurátorok műhelyei helyezkednek el.

Vozjakov a megnyitón elmondta, hogy a múzeum ingyen lesz látogatható, s hogy a jelenlegi kiállításon a sajátja mellett további öt magángyűjteményből is szerepelnek képek.

Moszkvában már öt éve működik egy ugyancsak magánkézben lévő ikonmúzeum, ahol Mihail Abramov gyűjteményének egy részét tették hozzáférhetővé a nyilvánosság számára. Abramov magánmúzeuma viszonylag messze esik a turisták látogatta városrészektől, de a tervek szerint hamarosan központibb helyre költözik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár