2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Monasztikus háromszög Portugália szívében

2009. október 9. 10:02 Balázs Bálint

Portugália legszebb világörökségi helyszínei a középkori keresztény terjeszkedés idején a területi, kulturális és katonai-politikai konszolidáció letéteményesei voltak, a későbbiekben a portugál identitás legmaradandóbb alapjaivá váltak.

Alcobaca: Portugália legnagyobb temploma



A móroktól visszaszerzett Douro folyón túli (Estremadura) és Tejo folyó partmenti (Ribatejo) árterületei és a tengerpart közötti területei szerzetesrendek gondozásában álltak a középkorban. A Portugália szívének tartott területen emelkednek a keresztény terjeszkedés időszakának jellegzetes örökség-helyei.

Az alcobacai apátságot a független Portugália első portugál királya, Alfonso Henriques mórok ellen vívott 1147-es santarémi győzelme után, 1153-ban építtette a ciszterciek számára. A győzelem ugyanis a Clairvaux-i Szent Bernátnak tett fogadalma miatt arra kötelezte, hogy felépíttesse a Szent Szűz Máriának szentelt alcobacai templomot, amely máig Portugália legnagyobb temploma.

A hozzá kapcsolódó kolostor ciszterci szerzetesei a középkor legnagyobb portugál könyvtárát hozták itt létre. A korábban mocsaras környezetből öntözőrendszerrel ellátott, értékes gyümölcsösöket és szőlőket alakítottak ki. Az Alcoa folyóra épült hatalmas konyha és a szerzetesek refektóriuma minden képzeletet felülmúl.

Santarémet, a mórok elleni döntő csata helyszínét ma a portugál gótika fővárosaként emlegetik, de a Brazíliát felfedező, Pedro Alvares Cabral sírja miatt is érdemes felkeresni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A ciszterci kerengő a Szűz Máriának szentelt alcobacai templomban <br /><i>Balázs Bálint</i>Alcobaca: a legnagyobb portugál templom <br /><i>Balázs Bálint</i>Az alcobaca-i kolostor konyhájának gigantikus kéménye <br /><i>Balázs Bálint</i>Tomar: a templomosok lenyűgöző erődítménye <br /><i>Balázs Bálint</i>Templomos kerengő  <br /><i>Balázs Bálint</i>Tomar: a templomosok lenyűgöző temploma <br /><i>Balázs Bálint</i>Tomar: a templomosok lenyűgöző temploma <br /><i>Balázs Bálint</i>Tomar: a templomosok kerengője <br /><i>Balázs Bálint</i>Tomar: a templomosok kerengője <br /><i>Balázs Bálint</i>Tomar: a templomosok temploma <br /><i>Balázs Bálint</i>Tomar város központja Keresztelő Szent János templomával <br /><i>Balázs Bálint</i>Tengerész Henrik sírja a batalha-i apátság kápolnájában <br /><i>Balázs Bálint</i>Hagyományőrző piac hirdetése <br /><i>Balázs Bálint</i>Nuno Alvares Pereira parancsnok szobra Ouerém várában <br /><i>Balázs Bálint</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár