2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Osztrák-cseh történészbizottság foglalkozik a Benes-dekrétumokkal

2009. szeptember 9. 17:18 MTI

Osztrák-cseh történészi vegyes bizottság létrehozásáról állapodott meg szerdán a két ország külügyminisztere, a testület többek között a vitatott Benes-dekrétumokat vizsgálja majd meg. Jan Kohout cseh és Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter a dél-morvaországi Mikulov városában tartott találkozóján állapodott meg a bizottság létrehozásáról.

A második világháborút követően a Benes-dekrétumok alapján fosztották meg jogaiktól, vagyonuktól, és űzték el hazájukból a csehszlovákiai német - és magyar - kisebbség tagjait. A történtek máig vitákra adnak okot Csehország és Ausztria között.

Spindelegger újságíróknak elmondta, hogy a történészbizottság tevékenysége a Benes-dekrétumoknál sokkal szélesebb kérdéskört ölel majd fel, a testület például a prágai tavasz néven ismert 1968-as csehszlovákiai reformkommunista mozgalommal és a két ország közös kulturális örökségével is foglalkozik majd. Az előbbi kapcsán Spindelegger megjegyezte, akkoriban mindkét országban sok olyan esemény történt, amely tisztázásra szorul.

Kohout elmondta, hogy a két külügyminiszter semmilyen módon nem korlátozta a történészbizottság munkáját. A cseh diplomácia irányítója hangsúlyozta: nagyon hasznos, ha szakértők együtt vizsgálják meg a két ország közös történelmét, beleértve azokat a kérdéseket is, amelyekben eltér Prága és Bécs álláspontja.

A vegyes bizottságba a két ország négy-négy tagot delegál, a testület összetételét Kohout ígérete szerint hamarosan közzéteszik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár