2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háromezer éves vajat találtak Írországban

2009. szeptember 4. 11:04 MTI

Háromezer éves vajat találtak egy írországi tőzegmocsárban. Az ezt tartalmazó tölgyhordót egy csaknem 1 méter magas, 30 centiméteres átmérőjű fatörzsből vájták ki, amelyet színültig megtöltöttek vajjal, majd lefedtek egy tetővel.

A lelet az Ír Nemzeti Múzeumba került, ahol mind a hordó, mind a vaj állagát próbálják megóvni. A szakemberek radiokarbonos kormeghatározás elvégzését is tervezik. A múzeum közleménye szerint az intézmény gyűjteményében van néhány hasonló hordó, amelyek a vaskorban (i.e. 500 és i.sz. 500 között) készültek.

A szakemberek szerint a vaskori hordókészítők késsel, vésővel és fejszével dolgoztak. A hordó belsejében a vaj színe az évezredek során fehérre változott, állaga pedig a hullaviaszra emlékeztet. "Igen ritka, hogy sikerül ilyen jó állapotban fennmaradt vajashordót találni, érintetlen fedéllel lezárva. A lelet igen értékes a nemzeti gyűjtemény számára" - hangsúlyozta Padraig Clancy, a múzeum munkatársa.

Padraig Clancy meggyőződése szerint a vajat gyakorlati szempontokból süllyeszthették el a tőzegmocsárban, amely a vaskorban egyfajta primitív "frizsiderként" szolgált. A tőzegmocsarakból eddig 270 "göngyöleg" került vajjal megtöltve. 2004-ben Richard Evershed, a Bristoli Egyetem kutatója munkatársaival megállapította, hogy ezekben a hordókban valóban vaj vagy zsír volt.

Mint Clancy megjegyezte, nem lehet biztosra tudni, hogy szimplán állagmegóvási célból süllyesztették el a vajat a tőzegmocsárban. Előfordulhat, hogy a tőzeg valamiféle primitív élelmiszer-feldolgozóként szolgált, s a vaj ízletesebbé vált benne.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár