2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Zsidó temetőket exhumáltattak a brit hadifoglyokkal

2009. szeptember 2. 12:29 The Daily Mail, The Daily Telegraph, BBC News

A második világháború során az egyik német hadifogolytáborban a brit rabokkal exhumáltatták a közeli zsidó temetőket - derül ki egy nemrég létrehozott adatbázis egyik bejegyzéséből.

James Wicketts, egykori hadifogoly szerint a feladat akármennyire megalázó és alantas volt, az őrök nem hagytak más választást számukra. A férfi emlékei az ancestry.co.uk angol családkutató oldal legújabb bővítése során vált elérhetővé, amikor több mint 170 ezer, 1939 és 1945 között elfogott brit katona adatával bővítették az adatbázist.

A kartotékok az Angol Nemzeti Levéltárban eddig is elérhetőek voltak, ám kereshető online formában most első alkalommal kerültek a világhálóra. Az ancestry adatbázis-bővítésében több ismert név is szerepel, így ott megtalálható a James Bond-sorozat Q-ját alakító Desmond Llewelyn is, akit 1940-től öt éven át őriztek a Colditz kastélyhoz közeli Oflag IX-A/Z táborban.

Az oldal adataiból sok, korábban csak személyes visszaemlékezésekből ismert szökési kísérlet valós története is rekonstruálható lesz, így például megtudhatjuk azt is, hogy kik vettek részt abban a kísérletben, amelyből később A nagy szökés címmel készítettek mozifilmet. Az adatbázisban név, rangfokozat, azonosítószám, beosztás és fogolytábor szerint is kereshetünk, és emellett az adatlapok többségéhez személyes visszaemlékezéseket is csatoltak.

Wicketts a világháború során 1940-es elfogásától a lengyelországi Schubionban, a Stalag XXIB foglya volt. Emlékei szerint a körülmények kegyetlenek volt, és orvosi ellátásnak hírét sem hallották. A foglyoknak először a szabadban kellett aludnia, amelynek eredményeként legtöbben tetvesek lettek. Amikorra aztán elkészültek a barakkok, a helyzet csak annyival lett jobb, hogy akkortól már „csak” a patkányokkal kellett viaskodniuk.

Az egyetlen élelmük a krumpli volt, amelyből reggelente kaptak egy apró, és borzalmasan mocskos adagot. A legmegalázóbb azonban nem is ez, hanem a kényszermunka volt. Az egyik feladatuk például az lett, hogy exhumálniuk kellett a közeli zsidó temetőket, majd kifosztani a holttesteket. A legtöbben a genfi egyezményre hivatkozva kérték, hogy ne kelljen ezt tenniük, ám ez süket fülekre talált. A feladat egyébként sokban emlékezte az úgynevezett Sonderkommando tevékenységére, amely Auschwitzban végzett hasonló munkát.

Wicketts szerint egyes őrök durvák és brutálisak voltak. Volt olyan, hogy a mély hóban kellett állniuk, amíg az őrök meg nem unták, és puskatussal el nem kezdték őket ütlegelni. Ez azonban nem volt általános: egy másik fogoly, Harry Tapley egy olyan táborban raboskodott, ahol bajtársias barátság alakult ki a németek és az angolok között. Így volt, hogy a közeli folyóban úszóversenyt rendeztek, és akár a helyiek gyümölcsöseiben is dolgozhattak.

Összesítve: a most közzétett adatok a legnagyobb második világháborús katonai jellegű gyűjteményt jelentik hiszen a szigetországban még több évet várni kell az egykori események titkainak felfeddésére. Bár lassan egyre többet tudunk az akkori eseményekről, a legtöbb katonai dokumentumot 75 évre titkosították, így az igazi szenzációkra továbbra is várni kell.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár