2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megelevenedik az ihászi csata

2009. augusztus 14. 14:58 MTI

Nagyszabású történelmi hagyományőrző játékokat rendeznek augusztus 14-16. között Pápán; a három nap során felelevenítik például az 1849 nyarán Pápa közelében lezajlott ihászi csatát is.

Pénteken a '48-as honvédsírok megkoszorúzásával kezdődnek a Pápai Történelmi Napok, ezután hagyományőrző menetet tartanak a városban - felvonulnak huszárok, '48-as gyalogos honvédek, tüzérek, de aratók és táncosok is lesznek a menetben -, majd a Fő téren huszártoborzó és legénybúcsúztató lesz, illetve a közeli Hollósy Simon Galériában megnyitják a szabadságharc egyenruháit bemutató kiállítást - mondta Veszpréminé Turcsányi Valéria, a főszervező városi Jókai Mór Művelődési Központ igazgatója.

Este fáklyás felvonulást rendeznek a hagyományőrzők, s a huszárok, '48-as honvédek, zenészek, táncosok és borlovagok színes felvonulásához csatlakoznak majd a híres pápai "deákok" is; Petőfi, Jókai, Deák, Orlay. A 20 órai ünnepi megnyitóra felsorakoznak a Várkertben a hajdani ihászi ütközet csapatai; a huszárokat, honvédeket köszöntik a jeles "pápai ifjak" is, nevezetesen Petőfi, Jókai és Orlay. A Veszprém megyei város történelmi napjait és a '48-as hadak seregszemléjét Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke és Kovács Zoltán, Pápa polgármestere nyitja meg.

Szombaton az érdeklődők egy '48-as huszártábor életével ismerkedhetnek meg, s megkóstolhatják a honvéd tábori konyha étkeit is, például a huszárgulyást, ami lényegében savanyúkáposztás paszulyleves füstölt csülökkel, de kínálnak a vendégeknek langallót, törökmézet és aszalt gyümölcsöket is, az Arany Griff Szállóban pedig megkóstolhatják a márciusi ifjak kedvenc italát, a krampampulit is.

Szombaton délután a "Pápai Tudós Társaságban" előadások hangzanak el a reformkorról, a nyelvújítás időszakáról, a verbunkos zene kialakulásáról, és Kmety György tábornok csapatainak 1849. június 27-én az Ihász-pusztán lezajlott ütközetéről is. Szombaton 17 órakor játsszák el a nevezetes csatát a várkerti bajvívó téren, legalább 200 hagyományőrző magyar huszár, honvéd, valamint "osztrák katona" részvételével. Este tűzzsonglőrök mutatkoznak be, fellép a Nyirettyű Népzenei együttes, a Vadvirág Néptáncegyüttes, a napot pedig a várkerti szabadtéri színpadon a Kormorán együttes koncertje zárja.

Vasárnap megnyitják a fegyver- és érembörzét a Petőfi Sándor Gimnázium aulájában, majd a Pápai Hősök Napja elnevezésű rendezvényen 10 órától katonai hagyományőrzők felvonulása kezdődik; lesz huszárparádé, emléktábla-avatás, bajtársi találkozó és emlékmű-koszorúzás. A Borfalunál bemutatkoznak a népművészet mesterei is. A gyermekek a Ládafia Bábszínház előadásán szórakozhatnak, illetve pónikon lovagolhatnak, sőt kézműves foglalkozáson a fiúk a huszárcsákó és a kard, a kislányok pedig a gyöngyös párta és a hímzett keszkenő készítésével ismerkedhetnek. Vasárnap délután a Tihanyi Vándorszínpad előadásában láthatják az érdeklődők Kacsoh Pongrácz-Heltai Jenő János vitéz című daljátékát, a bajvívó téren pedig felvonulnak és lovasversenyt tartanak Kmety tábornok huszárjai.

Vasárnap 21 órakor tartják a huszárbúcsúztatót és zárják a történelmi napokat, 21.30 órakor pedig a Ghymes együttes ad koncertet a Borfalu színpadán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár