2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lengyel-ukrán adatbank a totalitárius rezsimek rémtetteiről

2009. augusztus 5. 11:41 MTI

Lengyelország és Ukrajna számítógépes adatbankot hoz létre a totalitárius rezsimek idején elkövetett bűncselekményekről, valamint a két ország közös történelmének rémtetteiről. Erről az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete írt alá megállapodást Kijevben.

A felek által a közös adatbankba betárolandó dokumentumok egyebek közt feltárják a II. világháború idején az ukrán nacionalisták által lemészárolt lengyelek tragédiáját és a háború utáni Lengyelországban a szülőföldjükről más országrészekbe deportált ukránok hányattatásait. A rendszerbe betáplálják a kor titkosított dokumentumait, archivált anyagokat tárolnak el, és mindezekhez szabad hozzáférést biztosítanak főként a történészek, újságírók és diákok számára, akik így az eddigieknél objektívabban értékelhetik majd az 1917 és 1991 közötti korszakot.

Valentin Nalivajcsenko, az SZBU elnöke hangoztatta: a történelmi igazság feltárása nem egyszerű feladat, de a két ország illetékes intézményei az elmúlt években már számos nehézséget leküzdöttek a téren, hogy objektív látásmódot alakítsanak ki a két ország történelmének bonyolult és egymásnak ellentmondó fejezeteinek a feldolgozásakor. Janusz Kurtyka, a lengyel intézet vezetője szerint a megállapodás a dokumentumok és az archív anyagok cseréjén túl, segíti majd a lengyel-ukrán államközi kapcsolatok fejlesztését is. A várakozások szerint a közös adatbank jelentősen hozzájárul majd a Volinyban történt véres események és az úgynevezett Wisla-művelet tisztázásához.

A volinyi területet 1939 szeptemberében a Molotov-Ribbentrop paktum értelmében csatolták el Lengyelországtól, és a Szovjetunióhoz került. A terület korábban jelentős létszámú lengyel lakosságának nagy részét deportálták. A németek 1942 folyamán csaknem teljesen kiirtották a zsidó lakosságot, a megmaradt lengyeleket pedig - a becslések 100 ezer főt - a nacionalista Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) mészárolta le. A háború befejezés után két évvel a lengyel kommunista hatóságok hadserege a Wisla-művelet keretében, hogy letörjék az ukrán ellenállást, mintegy 200 ezer ukránt telepített át erőszakkal Délkelet-Lengyelországból az úgynevezett visszaszerzett északi és északnyugati területekre. Az UPA számos harcosát megkínozták vagy kivégezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár