2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nimfaszentélyt fedeztek fel Bulgáriában

2009. július 27. 12:41 MTI

Nimfaszentélyt fedeztek fel Bulgária északi részében, Veliko Tirnovó közelében. Bár a térségben jelenleg Nicopolis ad Istrum római város feltárása folyik, a szentélyre véletlenül, egy új vízvezeték lefektetése közben bukkantak a munkások.

A nimfák természetistennők a görög mitológiában. Lakóhelyük szerint megkülönböztetik a vízi, valamint a völgyek, erdők és fák nimfáit. Egyes hagyományok szerint halhatatlanok, de többnyire hosszú életű halandóknak tekintik őket, akik gondozzák a természetet, felügyelik a nyáj egészségét, termékenységet hoznak, megérlelik a gyümölcsöket. Főbb istenek, például Artemisz, Dionüszosz kíséretéhez is tartozhattak. Kultuszuk széles körben elterjedt az antik világban, szentélyeik barlangokban, ligetekben és erdőkben álltak.

A helyszínre hívott régészek mészkőlapokkal kikövezett sétányt fedeztek fel, amely egy forráshoz vezet. Pavlina Vladkova ásatásvezető régész szerint ez az első ilyen szentély, amelyet a térségben felfedeztek. A Nicopolis ad Istrum-i nimfakultusz eddigi egyetlen bizonyítékát az isz. 2. században, Septimus Severus római császár uralkodása alatt veretett pénzérmék szolgáltatták.

Nicopolis ad Istrum városát Traianus római császár alapította 102-ben a dákok fölötti győzelem tiszteletére. Ennek nyomán Dáciát a birodalom új provinciájává tette, ahol gazdag bányákat szerzett, és nagy aranykincseket is zsákmányolt. Ez volt az ókori Róma utolsó nagy hódítása. A város Traianus, Hadrianus, Antonius Pius és a Severus-dinasztia alatt élte virágkorát, saját pénzérméket is veretett, amelyeken a városi közintézmények láthatók.

Attila seregei 447-ben lerombolták, de a város valószínűleg már azelőtt, a 400-as évek elején elnéptelenedett. A 6. században erődítményként építették újjá. A korai bizánci korban a város püspöki székhely volt. Nicopolis ad Istrumot véglegesen az avarok pusztították el a 6. század végén, helyét a 10-14. században egy középkori bolgár település foglalta el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár