2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Álomszövők a budai várban

2009. július 20. 15:41 MTI

Kimonók, legyezők, faszandál és 19. századi európai női öltözetek is láthatók az Álomszövők keletről-nyugatról - japán és európai divat a 19. század végén címmel a múlt héten nyílt kiállításon a Budapesti Történeti Múzeumban (BTM).

Harmóniát és belső szépséget sugároz a japán művészet - hangsúlyozta Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója megnyitó beszédében, utalva arra, hogy a 19. században két neves magyar gyűjtő is jelentős kelet-ázsiai kollekciót épített: Xantus János etnológus anyaga alapozta meg a mai Néprajzi Múzeum gyűjteményét, Hopp Ferenc magángyűjteménye pedig a nevét viselő kelet-ázsiai művészeti múzeum létrehozásához szolgált alapul.

A BTM kiállításán a kimonótípusok széles skáláját tekinthetik meg az érdeklődők: a többi között Komon, Haori, Yúzen, Jyuban és Uchikake látható a különböző öltözködési kiegészítők mellett, úgy mint tabi (fehér egyujjas zokni), obi jime (obit körbefogó zsinór), legyezők és geta (emelt talpú faszandál). A "monarchiabeli" női öltözetet három 19. századi ruha képviseli, a hozzájuk korban illő kiegészítők, egyebek mellett kesztyűk, napernyők, főkötő, cipők teszik teljessé a képet.

A BTM Újkori Várostörténeti Osztályának Textilgyűjteményéből választott ruhák mellett az európai 19. századi női öltözeteket a korabeli Collection Geszler divatlap válogatása mutatja be a falakon kifüggesztett képeken, a japán kimonógyűjteményt pedig Geszler Mária keramikus és gyűjtő jóvoltából tekintheti meg a közönség.

A kimonó hagyományos japán női viselet, ujjával egybeszabott, bokáig érő, díszes övvel, az obival összefogott bő köntös, amely férfi és női viselet is lehet. A kimonók színei az évszakok változásához idomulnak, és sok esetben meghatározzák a viselőjének családi állapotát is. Több mint 200 szabályt alkottak meg arra, hogy mikor milyen színeket milyen más színekkel lehet kombinálni - tudhatja meg a látogató a tárlatot kísérő szövegeket böngészve.

A szeptember 7-ig látogatható, öltözködéskultúrát bemutató kiállítás a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 140., újrafelvételének 50. évfordulójával kapcsolatos ünnepségsorozat része.

A kiállításról a BTM oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár