2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Utcát neveztek el Thököly Imréről Törökországban

2009. július 7. 14:07 MTI

Thököly Imréről utcát neveztek el Törökországban, a Márvány-tenger partján fekvő Karatepén vasárnap, ott, ahol a hadvezér feleségével, Zrínyi Ilonával utolsó éveit élte száműzetésben az 1699-es karlócai békekötés után.

A Márvány-tenger partján fekvő nagyváros, Kocaeli polgármesteri hivatala döntött úgy, hogy a hozzájuk tartozó településen, Karatepén utca fogja őrizni Thököly Imre, magyar bujdosó hadvezér, Felső-Magyarország és Erdély fejedelme nevét. Az utcanévtábla avatóját webkamera segítségével egyenes adásban láthatta Kocaeli testvértelepülése, Székesfehérvár - tájékoztatott Székelyné Németh Mária isztambuli főkonzul.

Az avatóünnepség előtt Karatepe több száz lakosa, a város és a tartomány több vezetője, valamint Szabó István ankarai magyar nagykövet és Székelyné Németh Mária főkonzul emléktúrát tett Karatepén, az egykori Virágok mezején, ahová a szultán 1701-ben letelepítette Thököly Istvánt, feleségét, Zrínyi Ilonát és 50 fős kíséretüket. Történelmi források szerint a mai Karatepe közelében volt az ókori Nikomédia, amely 1331-ben az oszmán törökök kezére került. A település neve évszázadok alatt többször változott, Thököly idejében Izmitnek nevezték, ma pedig Kocaelinek.

Kocaeli önkormányzata a magyar kulturális tárcával összefogva, az isztambuli magyar főkonzulátus közreműködésével múzeumot avatott tavaly novemberben a neves magyar történelmi személyiségek emlékére Kocaeliben, a tengerparti Seka parkban, Karatepén pedig 2008 decemberében a helyi Thököly Baráti Társaság emlékművet állított Zrínyi Ilona és Thököly Imre sziklába vésett képmásával. Az emlékmű előtti utca vasárnaptól viseli Thököly Imre nevét.

Zrínyi Ilona 1703-ban, míg férje, Thököly Imre 1705-ben halt meg Izmitben. Földi maradványaikat 1906-ban hozták Magyarországra. Thököly Imrét szülővárosában, Késmárkon, míg Zrínyi Ilonát a kassai dómban helyezték örök nyugalomra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár