2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Viking település Izlandon

2002. szeptember 18. 16:50

Újabb, ezeréves viking kori épületegyüttes romjaira bukkantak Izlandon. Az ősi legendákban is megénekelt Thorfinnsson Leif Eriksson nyomdokain, az Új Világot is megjárva telepedett le a szigeten.

Kaliforniai archeológusok viking kori település romjait tárták fel Izland északi részén. Az eset érdekessége, hogy itt élhetett Snorri Thorfinnsson, a skandináv legendák hőse, az első viking, aki Észak-Amerika földjén született. A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) 15 régészből álló csapata a tengerparti Saudarkrokur közelében, két évig tartó ásatási munkálatok során talált rá az évezredes épületre, nyilatkozta az egyetem szóvivője.

A múlt év folyamán napvilágra került egy közel 150 m2 alapterületű tőzegtégla épület. A munkálatok során a kutatóknak egy olyan speciális detektor volt segítségére, amely az általa kibocsátott elektromos hullámok visszaverődését érzékelve képet ad a földben rejlő leletről.

Idén nyáron a régészek visszatértek a helyszínre, s a munkálatok nyomán a földfelszín alól egy mintegy 1,5 méter vastag gyeptéglafalú erőd-forma épület került elő. A padló tömör föld és szén masszájából készült, a közfalak mentén két méter hosszú magasított, alvásra használt lócák maradványaira leltek.

Egy további hosszúkás építményt is találtak közel 130 méterre a Glaumbaer Népművészeti Múzeumtól, ahol a tanya legelső ismert lakója, Thorfinnsson élt szüleivel. "Amikor megláttuk ezt a hatalmas, ősi épületet rendkívül izgatottak lettünk, de azt álmunkban sem mertük volna remélni, hogy egy évezredes legenda színfalaira bukkantunk" - nyilatkozta John Steinberg (UCLA, Cotsen Institute of Archeology).

A viking hagyomány szerint Thorfinnsson szülei, Gudrun Thorbjarnardottir és Thorfinn Karlsefni 1004-ben, a legendás grönlandi hajós, Leif Eriksson útvonalát követve szelték át a Nagy Vizet és jutottak el Észak-Amerikába. Mind a mai napig őket tartják az első európai telepeseknek, akik az Új Világ földjére léptek. Fiuk egy évvel később, az általuk Vinlandnak keresztelt helyen született - Vinland valószínűleg a mai Kanada Újfundland területén található.

Mint az a 20 évvel később keletkezett vinlandi sagákból kiderül, a család három év múltán az izlandi Glaumbaer-ben lelt újabb otthonra, ahol a távoli kontinensről szállított cikkek kereskedéséből hamarosan meggazdagodott.

A kutatók úgy vélik, a tanyaház viszonylag nagy mérete - 29 méter hosszú, 5 méter széles - a család anyagi jólétét tükrözi. A szénizotópos vizsgálat nyomán kiderült, hogy épületet 976 és 1042 között, három fázisban készült el. Egy 1104-es vulkánkitörés során a helyszínt vékony hamurétek takarta be, ami a kutatók számára igazolja, hogy az épület 1000 és 1100 között lakott volt. "Nem lehetünk biztosak a tanya tulajdonosát illetően, ám a kor és a hely is egybevág azzal a leírással, amit a Saga Snorri házáról ad" - mondja Steinberg.

Az archeológusok korábban úgy vélték, hogy a Thorfinnsson-ház valahol a Glaumbaer Múzeum épülete alatt rejtőzhet, a dolgok mai állása szerint azonban úgy fest, az ősi épület egy a múzeum területén kiállított tőzegház alatt található. Ez a későbbi épület az a kunyhó, ahová a magas kort megélt Snorri Thorfinnsson halálát követően 1100-ban a család átköltözött.

"Az új ház már nem a mélyföldön, hanem a hegyháton épült, s ez egybevág azzal a folyamattal, amit ebben a korban Izland történelmében figyelhetünk meg: a laza törzsi szövetségek helyét egy fejlettebb, szervezettebb rendszer vette át."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár