2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mesterséges zátony lesz a második világháborús hajóból

2009. május 28. 12:23 MTI

A világ második legnagyobb mesterséges zátonyává válik az a hajó, amelyet az amerikai légierő utoljára rakéták és űrhajók szállítására használt.

Helyi idő szerint szerda délelőtt tíz órakor, miután a hajó mindkét oldalán sorban rögzített robbanóanyagot a szakértők működésbe hozták, két perc alatt elsüllyedt a kiszolgált Hoyt S. Vandenberg.

A helyiek reményei szerint a Florida legdélibb csücskétől, Key Westtől mintegy 11 kilométerre megszületett mesterséges zátony népszerűvé válik: halakat, velük együtt horgászokat és búvárokat egyaránt vonz majd. A környékbeli természetes zátonyokat is tehermentesíti, egyúttal növeli a turistaforgalmat. A hivatalnokok és üzletemberek abban reménykednek, hogy a hajó végső nyughelyén a tengeri környezetet és a válság által megtépázott helyi gazdaság fellendülését egyaránt szolgálja.

A nagyszabású, ám gyors művelet után a 17 ezer tonnás, 159 méter hosszú második világháborús szállítóhajó 43 méter mélyre, a tengerfenék homokjáig süllyedt. A General Hoyt S. Vanderberg 1944-ben került vízre, akkor még Harry Taylor néven. A háborús ereklyét az Egyesült Államok légiereje a hidegháború időszakában felbocsátott szovjet rakéták nyomkövetésére is használta.

"A búvárok kedvelik a roncsokat, a halak kedvelik a roncsokat" - mondta Sheri Lohr nyugdíjas búvárbolt-tulajdonos, a 6 millió dolláros (1,2 milliárd forint) Vandenberg-elsüllyesztési projekt résztvevője. A művelet előtt a hajót megtisztították olyan szennyezőanyagoktól, mint az azbeszt, vezetékek, festék és más, potenciálisan mérgező anyagok, melyek ártalmasak lehetnének a tengeri ökológiára.

2006-ban az amerikai haditengerészet a Mexikói-öbölben süllyesztette el az Oriskany elnevezésű nyugdíjazott repülőgéphordozót. A 271 méteres, 32 ezer tonnás anyahajó, amely egyebek közt a koreai és vietnámi háború veteránja volt, a legnagyobb mesterséges zátony lett.

A Vandenberg-akció részleteiről a www.bigshipwrecks.com oldalon is olvashatunk részleteket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár