2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállításokért tüntették ki a székesfehérvári püspököt

2009. május 26. 07:55 MTI

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök kapta az idei Henszlmann Imre-díjat hétfőn Budapesten, amelyet a műemlékvédelemben kifejtett tevékenységért ítél oda a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat - tájékoztatott Brezina Károly, a székesfehérvári egyházmegye vagyonkezelője.

A díjat Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója adta át, a laudációt Mikó Árpád, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa mondta. Brezina Károly elmondta, hogy Spányi Antal hatéves székesfehérvári püspöksége során, illetve előtte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökeként végzett műemlékvédelmi tevékenységéért kapta a kitüntetést. A székesfehérvári egyházmegyei múzeumban több nagy sikerű tárlatot finanszírozott, így két éve Szent Imre emlékkiállítást szervezett, ami az egész Kárpát-medencében található műtárgyakat gyűjtötte össze a témában.

Tavaly Találkozások a Bibliában címmel a Biblia évéhez kapcsolódóan szervezett egy kiállítást, ami a kötetek mellett műtárgyakat és illusztrációkat is bemutatott, utóbbiak képeivel tematizáltan jelenítette meg a Szentírásban előforduló különböző történeteket. Idén az egyházmegye felújított műtárgyait tekinthetik majd meg az érdeklődők június végétől, amelynek során a katolikus liturgiához kapcsolódó tárgyakon kívül az egyházmegyében található épületek felújításáról, rekonstrukciójáról szóló képek is láthatók lesznek - mondta.

A Henszlmann Imre-díjat, a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat kitüntetését 1990 óta az a személy vagy intézmény kaphatja meg, aki vagy amely a hazai régészet, művészet, iparművészet és műemlékvédelem tevékenységét támogatja, elősegíti az értékek népszerűsítését. A szakmai elismerés névadója Henszlmann Imre (1813-1888) akadémikus, építész, a magyar művészettörténet-tudomány egyik megalapítója, a magyarországi műemlékvédelem megszervezője. Ő vezette a kalocsai egyházi ásatásokat, majd Székesfehérváron a királyi sírokat feltáró régészeti munkálatokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár