2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Halmérgezés miatt keltek útra a polinézek

2009. május 20. 12:01 Science Daily

Lehetséges, hogy a ciguatoxin, azaz a halakban lévő méreganyag miatt kelhettek útra a 11-15. században azok a polinézek, akik benépesítették Új-Zélandot, a Húsvét-szigetet, és Hawaiit, maguk mögött hagyva az egykori lakóhelyeiket - állítja egy floridai kutatócsoport.

Robert van Woesik és Mark Bush professzorok, illetve Teina Rongo, egy Rarotongáról származó maori kutató a Floridai Egyetemen dolgozta ki elméletét: eszerint a régészeti és paleoklimatikus adatok, illetve a betegség modern tüneteinek elemzésével egyértelműnek tűnik, hogy a polinézek a ciguatoxin miatt menekülhettek el egykori szülőföldjükről.

A ciguatoxin nevű méreg a trópusi és szubtrópusi halak fogyasztásával kerül az emberi szervezetbe. A mérgezés kezdeti tünetei hirtelen émelygés, hányás, gyomor-bélrendszeri fájdalmak. A mérgezést az emlősők számára mérgező mikroalgával táplálkozó halak fogyasztása okozza. Már több mint 200 évvel ezelőttről is ismert ciguatoxin mérgezés, még Cook kapitány írt le egy esetet második csendes-óceáni útja alkalmával, 1774-ben. A mérgezés egyik legjelentősebb veszélye, hogy a heveny tünetek kezelésére alig - ha egyáltalán - van lehetőség. Az orvosok jelenleg egy gyógyszert ismernek minderre, ám egy 2002-es vizsgálat arról is kiderítette, hogy nem ér többet a placebónál.

A kutatók szerint ez a kór üldözhette el az egykori polinéz ősöket, akik étrendjének jelentős részét hal tette ki, és ha ez a táplálékforrás veszélybe került, akkor menniük kellett. Emiatt kerülhetett sor az i.sz. 1000-1450 közötti utakra is, amelyek során hajóikkal akár Peruig is eljuthattak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár