2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás az embermentő lelkészről Budapesten

2009. május 17. 11:27 MTI

Sztehlo Gáborról, a második világháborúban zsidó gyermekeket mentő evangélikus lelkész munkásságáról szóló kiállítás nyílt Budapesten, az Evangélikus Országos Múzeumban.

A kiállításon látható többek között Sztehlo Gábor Luther-kabátja, azaz lelkészi ruhája, egy újságcikk az általa alapított árva gyermekeket elhelyező Gaudiopolis nevű városról, annak eredeti alapszabálya, néhány mackó és baba az itt élő gyermekektől, valamint fotók, amelyek a befogadottakat ábrázolják, egyebek mellett akkor, amikor maguk javították cipőiket - mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke.

Sztehlo Gábor emlékezete címmel megjelent a lelkész életútját bemutató könyv is, amit a mai szegény sorsú gyermekek támogatásával foglalkozó Sztehlo Alapítvány adott ki idén a lelkipásztor születésének századik évfordulója alkalmából. Fabiny Tamás hozzátette: Sztehlo Gábor a második világháború alatt több száz gyermeket mentett meg a holokauszt borzalmaitól, ugyanakkor 1945 után az akkori üldözöttek fiait, lányait is befogadta, így kerülhettek kulákok gyermekei is a holokausztot túlélő gyermekek közé, akik elvesztették szüleiket. A Gaudiopolist a kommunista pártállam az ötvenes évek elején államosította, Sztehlo Gábor pedig végül Svájcban fejezte be lelkészi pályafutását.

Az evangélikus püspök megjegyezte: a Gaudiopolis nem csak gyermekgondozó intézmény volt, hanem a demokráciára is felkészítette a fiatalokat például úgy, hogy kormányt és miniszterelnököt is választottak maguk közül. A Gaudiopolisban felnövő gyermekeknek Sztehlo Gábor nem csak atyjuk, lelkipásztoruk, otthon- és családteremtőjük volt, de az evangéliumot is közelebb hozta hozzájuk és szolgált közöttük. A gyermekeket kisebb csoportokra osztotta, anyát adott nekik, ő pedig atyjuk lett. Gaudiopolisban nem volt kötelező istentiszteleten részt venni, mégis a Sztehlo-gyerekek mindannyian ott voltak - mondta.

Gaudiopolis alkotmányában az alábbi mondat olvasható: "Krisztus evangéliumának szellemében, társadalmi korlátokat megszüntetve önálló, öntudatos, önismeretre és önbírálatra törekvő, gyakorlatilag ügyes, elméletileg képzett, magyar embereket neveljünk. Ha ez valóra vált, akkor ebben Atyánk segítségünkre volt”.

A 2009-es esztendőt egyébként a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetősége Sztehlo-évnek hirdette meg, amelynek következő eseménye a május 25-én, a budahegyvidéki evangélikus egyházközségben megrendezendő Sztehlo Gábor Emlékkonferencia lesz.

A múzeumról

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár