2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kőkeresés Csobánc falai között

2009. április 24. 11:12

A Csobánc Váráért Alapítvány szervezésében évek óta tart a Balaton-felvidék egyik legismertebb várának megmentésére indított civil kezdeményezés. Ezen a hétvégén kőkeresésre várják a lelkes önkénteseket - a jó hangulatot a környékbeli bor és zenészek alapozzák meg.

A lelkes csapat már eddig is hatalmas eredményeket mutatott fel. Nyári rendezvényeiken hatalmas nézősereg előtt tartanak bemutatókat a végvári vitézek és ellenfeleik életéről, csatajelenettel, várostrommal, kirakodóvásárral és koncertekkel. Az ilyenkor összegyűlő pénzt aztán teljes egészében Csobánc várának megmentésére fordítják.

Ez azonban kevés lenne a cél eléréséhez, ezért aztán nem sajnálják saját munkájukat, szabadidejüket sem igénybe venni. Már több alkalommal szerveztek „kőkereső és kőgyűjtő hétvégét” a várromban. Ezeken a hétvégéken a résztvevők szakértő irányítás mellett maguk is részesei lehetnek a vár megmentésének.



E hét szombat - vasárnap folytatódik a sorozat. A szervezők ismét sok szeretettel várnak mindenkit, aki hétvégéjét csodálatos környezetben, jó hangulatban és nem utolsó sorban tevékenyen szeretné tölteni. Szombaton reggel 8 órakor indulnak Gyulakesziből, a templom elől, hogy felhágva a hegyre megkezdjék a kőkeresést és kőgyűjtést. Természetesen, aki elalszik később is bármikor csatlakozhat a csapathoz. Ásót, lapátot, csákányt lehetőség szerint mindenki vigyen magával, ételről és italról a szervezők gondoskodnak.

Az első napi munka végén napnyugtakor a tábortűz mellett jóféle környékbeli bor és zenészek alapozzák meg a jó hangulatot. Azok, akik nem akarnak másnap ismét hegyet mászni saját sátorban és hálózsákban fenn aludhatnak a várban. Számukra a szervezők érdekes meglepetésekkel készülnek. Vasárnap aztán, a napindító pálinka után újult erővel folytathatják a munkát.

Aki szeretne részese lenni Csobánc vára újjászületésének, az alábbi elérhetőségeken jelentkezhet a szervezőknél: Mészáros Zsuzsánál a 06-20/973-5745 telefonszámon, vagy e-mailben.

Csobánc a Google térképén

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár